Požari ne prestaju bjesniti u Kaliforniji

U ovom trenutku premašena površina teritorije koja je prošle godine stradala u požarima, ovogodišnje vatre postavljaju novi, crni rekord.

Slike kuća i planina zahvaćenih plamenom pretvorile su Kaliforniju, koju nazivaju Zlatna država, u ugljenisani, crni pejzaž (EPA)

Dim od šumskih požara u Kaliforniji gušio je ljude na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, vatrena stihija je zbrisala jedan grad iz doba zlatne groznice, a pepeo pokriva područje veličine države Rhode Island, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Slike kuća i planina zahvaćenih plamenom pretvorile su Kaliforniju, koju nazivaju Zlatna država, u ugljenisani, crni pejzaž.

Agencije navode kako je u ovom trenutku premašena površina teritorije koja je prošle godine stradala u požarima, ovogodišnje vatre postavljaju novi, crni rekord.

Sezona jakih vjetrova

No, tek dolazi sezona praćena jakim vjetrovima koji bi mogli dodatno pogodovati širenju požara.

„Nije ni kraj avgusta, a veličina i rasprostranjenost požara ovoga ljeta ne obećavaju ništa dobro u narednim mjesecima. Zaključci o obrascima požara u posljednje dvije decenije na Zapadu (SAD-a) duboko su uznemirujući i zabrinjavajući: vrelije, veće, razornije“, upozorio je Bill Deverell, profesor historije na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Više od desetak velikih požara pustoši nisko rastinje, šikare i šume u sušnoj Kaliforniji koja i ove godine strada od posljedica klimatskih promjena.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO