Amnesty: Talibani odgovorni za masakr devet pripadnika Hazara

Hladnokrvnost ubistava je užasavajuća najava onoga što bi njihova nova vladavina mogla donijeti, kađe Agnes Callamard.

Pripadnici grupe Hazari i ranije su bili meta talibana (AFP)

Talibanski borci masakrirali su devet pripadnika etničke grupe Hazara nakon što su prošlog mjeseca preuzeli kontrolu nad afganistanskom provincijom Ghazni, objavio je Amnesty International u noovm izvještaju.

Svjedoci su dali podatke o ubistvima koja su se desila od 4. do 6. jula u selu Mundarakht, u distriktu Malistan, a oni su u suprotnosti sa tvrdnjama talibana da su se promijenili.

Zajednica Hazara je treća najveća etnička grupa, a većinu joj čine šiitski muslimani.

Oni se dugo suočavaju sa diskriminacijom od strane sunitske većine u Afganistanu i ranije su često bili na meti talibana.

Prema izvještaju Amnestyja, šest muškaraca je upucano, a tri su mučena do smrti, uključujući jednog koji je zadavljen šalom i kojem su odrezani mišići ruku.

Odsječeni mišići na rukama

Dana 3. jula, u Ghazniju su izbili sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana. Seljaci su rekli Amnestyju da su pobjegli u planine gdje imaju skloništa.

Za 30 odbjeglih porodica bilo je premalo hrane, pa su se 4. jula pet muškaraca i četiri žene vratili u selo kako bi uzeli namirnice. No, saznali su da su im domovi opljačkani i ih talibani čekaju, tvrdi Amnesty.

Jedan muškarac, Wahed Waraman, odveden je iz kuće, a talibani su mu polomili ruke i noge, pucali mu u desnu nogu, iščupali mu kosu i tukli ga po licu tupim predmetom, navodi se u izvještaju.

Drugi muškarac, Jaffar Rahimi, pretučen je i optužen da je radio za vladu, pošto su mu talibani u džepu pronašli novac. Udavili su ga šalom. Tri osobe koje su ga pokopale tvrde da mu je tijelo bilo prekriveno modricama, te da su mu odsjekli mišiće na rukama.

Sayed Abdul Hakim odveden je iz svoje kuće, premlaćen štapovima i kundacima pušaka. Vezali su mu ruke i dva puta pucali u nogu i još dva puta u prsa.

Jedan svjedok, koji je pomagao da se žrtve pokopaju, rekao je Amnestyju: „Pitali smo talibane zašto su to učinili, a rekli su nam – ‘kada je vrijeme rata, svi umiru, nema veze imaju li oružje ili ne. Ovo je vrijeme rata'“.

‘Podsjećanje na ranije ponašanje talibana’

U dvodnevnom pokolju, tri ostala muškarca, Ali Jen Tata, Zia Faqeer Shah i Ghulam Rasool Reza ubijeni su iz zasjede dok su pokušavali doći do svojih kuća. Ali Jan Tata je pogođen u prca, a Rasool u vrat. Prema svjedocima, prsa Zije Faqeera Shaha su bila tako izrešetana da je pokopan u dijelovima.

U kućama su ubijena još tri muškarca.

Ova ubistva su, prema svemu sudeći, samo djelić smrtonosnog pohoda talibana, pošto su oni u mnogim oblastima koje su osvojili prekinuli veze, te kontrolišu koje fotografije i videa se mogu  slati, tvrdi Amnesty.

Agnes Callamard, generalna sekretarka Amnestyja, rekla je da „hladnokrvnost ovih ubistava podsjeća na ranije ponašanje talibana, te užasavajuću najavu onoga što bi njihova nova vladavina mogla donijeti“.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO