Zapadna obala: Izraelski vojnici ranili 14 Palestinaca

Očevici su naveli kako su Palestinci organizirali proteste u naselju Beyta, u Nablusu zbog ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali svakog petka organiziraju proteste zbog Zida razdvajanja i ilegalnih jevrejskih naselja (AFP)

U intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca, koji su protestirali zbog ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, u petak je povrijeđeno 14 osoba.

Očevici su naveli kako su Palestinci organizirali proteste u naselju Beyta, u Nablusu, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

Izraelske snage su upotrijebile suzavac, bojevu i nebojevu municiju, a Palestinci su uzvratili bacanjem kamenja na vojnike.

Ahmed Jibril, direktor Odjela za vanredne situacije i prvu pomoć Crvenog polumjeseca Palestine, kazao je da su izraelske snage tokom intervencije u Beyti ranile 14 osoba, od toga jednu bojevom, a 13 nebojevom municijom.

Molitva na mjestu planiranog ilegalnog naselja

Prema njegovim riječima, mnogi Palestinci su osjetili posljedice bačenog suzavca.

Pored toga, Palestinci u Yatti, u Hebronu, klanjali su džuma-namaz (podnevna molitva petkom) na površini na kojoj bi trebalo biti izgrađeno ilegalno jevrejsko naselje.

Palestinci su održali i proteste zbog gradnje i širenja ilegalnih jevrejskih naselja u Nablusu.

Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali svakog petka organiziraju proteste zbog Zida razdvajanja i ilegalnih jevrejskih naselja.

Izvor: Agencije