Turska potpisala prvi ugovor o izvozu satelita

Turkish Aerospace Industries, INVAP i GSATCOM će proizvesti satelit koji će zadovoljiti zahtjeve argentinskog državnog operatera.

Satelit će Turskoj otvoriti nove prilike u svemirskoj i satelitskoj industriji (Arhiva)

Turska je potpisala prvi ugovor o izvozu satelita na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF) u Istanbulu.

Ugovor su potpisali turska kompanija Turkish Aerospace Industries (TAI), argentinska tehnološka kompanija INVAP i kompanija GSATCOM, prenosi Anadolija.

U okviru ugovora bit će proizveden satelit pod nazivom ARSAT-SG1, koji će zadovoljiti zahtjeve argentinskog državnog GSM operatera Arsat, a planirano je da bude isporučen 2024. godine.

Zadovoljiti potrebe Južne Amerike

Šef Ureda za odbrambenu industriju pri Uredu turskog predsjednika Ismail Demir izjavio je da će projekat TAI-a, INVAP-a i GSATCOM-a u narednim godinama zadovoljiti potrebe Južne Amerike.

Kazao je da će satelitski projekat, s 15-godišnjom orbitom, ponuditi nove mogućnosti za države i kompanije, a Turskoj će otvoriti nove prilike u svemirskoj i satelitskoj industriji.

Vicente Campeinni, predstavnik INVAP-a, rekao je da se sporazum ne odnosi samo na razvoj satelita, već i na pružanje prvog komercijalnog satelita koji će razviti dvije države.

Izvor: Agencije