Kalifornija: Požari spalili 400.000 hektara zemlje

Požar Dixie, najjači od svih koji trenutno gore i drugi po snazi u historiji Kalifornije, nastavlja prijetiti hiljadama domova sjeveroistočno od San Francisca.

Više od deset velikih požara gori u kalifornijskoj travi, šikari i šumama (EPA)

Američka država Kalifornija već u ovom trenutku premašila je količinu spaljene zemlje u odnosu na prošlu godinu.

Do sada je izgorjelo više od 400.000 hektara, čime je postavljen negativan rekord, a sada američki zapad ulazi u period kada jaki vjetrovi izazivaju smrtonosne požare.

“Evo gdje smo – još nije kraj augusta, a veličina, rasprostranjenost i uništavanje izazvano požarima tokom ljeta 2021. godine ne ukazuju na dobro u narednim mjesecima. Historija požara u prethodna dva desetljeća na zapadu SAD-a je vrlo uznemirujuća – postaje sve vrelije, obilnije i izbija više požara”, rekao je historičar Bill Deverell sa univerziteta Južna Kalifornija, koji drži predavanja o požarima na Zapadu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Drugi najveći požar u historiji

Više od deset velikih požara gori u kalifornijskoj travi, šikari i šumama, koje su izuzetno suhe uslijed dvije godine suše, čemu su vjerovatno doprinijele klimatske promjene.

Požari, koji su se desili uglavnom u sjevernom dijelu te američke države, spalili su više od 400.000 hektara zemlje ili oko 5.200 kvadratnih kilometara.

Požar Dixie, najjači od svih koji trenutno gore i drugi po snazi u historiji Kalifornije, uništio je historijski grad Greenvilll i nastavlja prijetiti hiljadama domova na oko 280 kilometara sjeveroistočno od San Francisca.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO