U Kini raste zabrinutost zbog širenja delta soja

Vlada u Pekingu je uvela nova ograničenja za putovanja i testira milione ljudi.

Iako je broj slučajeva znatno niži nego u ostatku svijeta, ovo se smatra najvećom epidemijom u posljednjih nekoliko mjeseci u Kini (EPA)

Nova epidemija korona virusa u Kini proširila se na više lokacija, izazivajući zabrinutost u lokalnim medijima zbog izloženosti zemlje visoko zaraznom delta soju korona virusa.

U roku od deset dana otkriveno je više od 300 slučajeva, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Naslovima u lokalnim novinama dominiraju vesti o epidemiji, a državni specijalista za respiratorne bolesti navodno je izrazio ozbiljnu zabrinutost.

Vlada u Pekingu je uvela nova ograničenja za putovanja i testira milione ljudi.

Još, međutim, nije jasno koliko je ljudi u Kini potpuno vakcinisano, iako kineske vlasti tvrde da je do sada dato više od 1,6 milijardi doza.

Ukupno je 15 provincija i općina do sada potvrdilo nove slučajeve korona virusa, koji su pretežno povezani sa epidemijom koja je počela u Nanjingu u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu.

Najveća epidemija u posljednjih nekoliko mjeseci

Kineske vlasti su širenje delta soja pripisale i domaćoj turističkoj sezoni.

Iako je broj slučajeva znatno niži nego u ostatku svijeta, ovo se smatra najvećom epidemijom u posljednjih nekoliko mjeseci u Kini, zemlji koja je prošle godine bila uspješna u kontroli virusa unutar svojih granica.

Novi slučajevi su se prvi put pojavili u julu na aerodromu Nanjing, među radnicima koji su čistili avion koji je stigao iz Rusije.

U roku od 10 dana otkriveno je više od 300 slučajeva (EPA)

Vlasti su odmah testirale 9,2 miliona stanovnika Nanjinga i uvele karantin stotinama hiljada ljudi.

Međutim, tokom vikenda se pažnja preusmjerila ka popularnoj turističkoj destinaciji Zhangjiajie u centralnoj provinciji Hunan, gdje su se pojavili mnogi novi slučajevi.

Sve atrakcije u tom gradu su zatvorene, a od turista se traži da urade COVID test prije nego što napuste grad, izvijestili su lokalni mediji.

Zabrinutost i zbog vakcina

Nova epidemija stigla je i do Pekinga, a grad je prijavio nekoliko lokalno prenosivih infekcija.

Sve vazdušne, autobuske i putničke veze Pekinga sa područjima sa pozitivnim slučajevima su prekinute, a svim turistima je također zabranjen ulazak u glavni grad. Zvanično se dozvoljava ulazak samo “esencijalnim putnicima” sa negativnim testovima na COVID-19.

Virus je stigao i do Wuhana, kineskog grada u kojem se prvi put pojavio COVID-19, a sedam osoba je pozitivno testirano na virus.

Kina se također bori sa povećanjem broja slučajeva u gradu Zhengzhou, u sjevernoj provinciji Henan, koja je prošlog mjeseca doživjela razorne poplave, kao i na ostrvu Henan.

List Global Times nazvao je epidemiju “najozbiljnijom od Wuhana”, a u odvojenom uvodniku kritikovao je “upadljive rupe” u mjerama prevencije protiv COVID-a.

Epidemija je, također, izazvala zabrinutost u vezi sa vakcinama, jer se pokazalo da su neki od zaraženih bili vakcinisani.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada