Talibani napreduju ka centrima gradova nakon dvije decenije

Napadi na aerodrome u Kandaharu i Heratu označavaju potencijalno ključan trenutak u konfliktu između afganistanskih vlasti i talibana.

Afganistanski vojnik ispred baze UN-a u okrugu Guzara u provinciji Herat (AFP)

Talibani pojačavaju pritisak na neke od najvećih afganistanskih gradova, napadajući gusta tranzitna čvorišta i gurajući liniju fronta duboko u urbane dijelove, prvi put otkako su skinuti sa vlasti prije skoro dvije decenije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Washinhton post.

Talibanski borci su u subotu gađali aerodrome u Kandaharu i Heratu, dva velika grada u Afganistanu i dva vrlo prometna ekonomska centra.

Napadi su poremetili trgovinu, iako su se letovi sa aerodroma u Heratu u međuvremenu nastavili.

“Došlo je do velike eksplozije, cijela soba je počela da se trese. Tri rakete su pale u roku od nekoliko sekundi i oštetile su jednu od pisti”, rekao je Massoud Ahmad Pashtun, direktor aerodroma u Kandaharu, koji je bio u aerodromskoj zgradi za vrijeme napada.

Ovi napadi označavaju potencijalno ključan trenutak u konfliktu između afganistanskih vlasti i talibana, ocjenjuje Washington post.

Vanredna situacija

Prethodno su se okršaji uglavnom odigravali u ruralnim dijelovima zemlje ili manjim gradovima, koje ciljaju militanti.

Napadi velikih razmjera u Kandaharu i Heratu, drugom i četvrtom najvećem gradu u Afganistanu, imaju potencijal da ugroze milione civila, dodaje se u tekstu.

Glasnogovornik sigurnosnih snaga, general Ajmal Shinwari rekao je da su sve trupe na povećanom oprezu zbog “vanredne situacije” u Kandaharu i Heratu.

Još nekoliko stotina vojnika je poslano u provincije gdje su Kandahar i Herat, kao pojačanje.

Talibanski napadi u kandaharskoj provinciji traju mjesecima, ali prethodnih dana grupa se sve više i više približava centru grada.

Vježbe na granici

Vojne snage Rusije i Uzbekistana započele su zajedničke vojne vježbe u blizini afganistanske granice, a dvije zemlje zabrinute su zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Afganistanu koja bi mogla ugroziti i centralnu Aziju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija je objavila da će 1.500 ruskih i uzbekistanskih vojnika sudjelovati u petodnevnim vježbama koje su započele na vojnom poligonu Termez u Uzbekistanu, prenijela je novinska agencija TASS.

Kao znak koliko ozbiljno Moskva shvaća potencijalnu prijetnju iz Afganistana Rusija je najavila da će poslati puno veći vojni kontingent u Tadžikistan, na odvojene trilateralne vježbe koje će početi kasnije ove sedmice.

 

Te odvojene vježbe održat će se od 5. do 10. augusta i u njima će sudjelovati ruske, uzbekistanske i tadžikistanske snage.

Stanje sigurnosti u Afganistanu brzo se pogoršalo nakon povlačenja američkih snaga. Moskva strahuje da bi to moglo destabilizirati njezino južno odbrambeno krilo i gurnuti izbjeglice u “dvorište” centralne Azije.

U ponedjeljak je rusko ministarstvo odbrane saopćilo da će, umjesto prvobitno planiranih hiljadu, čak 1.800 vojnika sudjelovati u tadžikistanskim vježbama. Ukupno će biti uključeno više od 2.500 vojnika.

Izvor: Agencije