Pašinjan ponovo izabran za premijera Armenije

Pašinjan je još popularan među stanovništvom jer se borio protiv političkih i ekonomskih elita u državi.

Nikol Pašinjan je na vlast došao na krilima revolucije 2018. godine (EPA)

Članovi armenskog parlamenta ponovo su u ponedjeljak za premijera izabrali Nikolu Pašinjana, na prvoj sjednici održanoj nakon parlamentarnih izbora u junu, objavio je AFP, pozivajući se na armensku nacionalnu televiziju.

Armenski predsjednik Armen Sarkisjan potpisao je uredbu kojom se Pašinjanu obnavlja dosadašnja funkcija.

Na parlamentarnim je izborima premijerova stranka Građanski ugovor osvojila gotovo 54 posto glasova.

Izbori su održani u napetoj atmosferi, nekoliko mjeseci nakon vojnog poraza Armenije u sukobu s azerbajdžanskim susjedima za kontrolu nad Nagorno Karabahom.

Izborni savez bivšeg predsjednika Roberta Kočarjana, glavnog Pašinjanova rivala, tražio je od Ustavnog suda poništenje rezultata glasanja, no žalba je odbijena.

Vojni poraz od Azerbejdžana

Pašinjan je sazvao prijevremene parlamentarne izbore da bi potvrdio svoj legitimitet i da bi okončao ozbiljnu političku krizu nastalu nakon vojnog poraza u jesen 2020., prenosi Hina.

Na kraju sukoba u kojem je poginulo više od 6.500 ljudi, Armenija je Azerbajdžanu morala ustupiti važne dijelove blizu spornog teritorija Nagorno Karabaha, koje je pod kontrolom imala gotovo 30 godina.

Premijer, koji je na vlast došao na krilima revolucije 2018., još uvijek je popularan među stanovništvom jer se borio protiv političkih i ekonomskih elita u državi, koje narod optužuje za tešku korumpiranost i više decenija dugo pljačkanje Armenije.

Izvor: Agencije