London zbog napada na tanker pozvao na razgovor iranskog ambasadora

Bespilotna letjelica u četvrtak je napala tanker Mercer Street koji je bio u tranzitu blizu Omana, a tada nije prevozio teret.

Vlasnik tankera je tvrtka Zodiac Maritime, čije je sjedište u Velikoj Britanija, a čelnik je izraelski poduzetnik Eyal Ofer (EPA)

Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak na razgovor iranskog ambasadora u Londonu, što je odgovor na prošlosedmični napad na tanker kada su ubijeni britanski i rumunski državljanin, prenosi Hina.

Britanija, Rumunija, SAD i Izrael okrivili su Iran za taj smrtonosni napad.

Bespilotna letjelica u četvrtak je napala tanker Mercer Street koji je bio u tranzitu blizu Omana, a tada nije prevozio teret.

Vlasnik tankera je tvrtka Zodiac Maritime, čije je sjedište u Velikoj Britanija, a čelnik je izraelski poduzetnik Eyal Ofer.

Premijer Izraela Naftali Bennett rekao je za vikend da je Teheran “htio napasti izraelsku metu”.

Teheran otklonio umješanost u incident

“Iranskog ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvao je danas u ministarstvo vanjskih poslova državni sekretar za Bliski istok James Cleverly, što je odgovor na nezakoniti napad na MV Mercer Street 29. jula”, stoji u saopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

“Državni sekretar Cleverly ponovio je da Iran mora odmah prekinuti s akcijama koje dovode u opasnost međunarodni mir i sigurnost, te da se mora omogućiti sloboda plovidbe sukladno međunarodnom pravu”, dodaje se.

Teheran je više puta otklonio svoju umiješanost u incident.

“Insinuacije britanskih i američkih šefova diplomacije neutemeljene su i predstavljaju političku provokaciju koju snažno osuđujemo”, poručio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Sajed Katibzadeh u ponedjeljak.

Izvor: Agencije