Kako se film ‘The Misfits’ u emiratskoj režiji pretvorio u propagandu protiv Katara

Istraživački program Al Jazeere otkrio je kako je originalni scenario pretvoren u propagandu protiv Katara.

Film The Misfits koproduciran je, sniman i finansiran od strane kompanije FilmGate Production iz UAE-a (IMDB)

Istraživački program Al Jazeere otkrio je pojedinosti o snimanju holivudskog filma u koprodukciji jedne emiratske filmske kompanije, koji je ismijan kao “nemoralan” i “apsurdan”, jer je u njemu Katar predstavljen kao „teroristička država”.

Film The Misfits, koproduciran, sniman i finansiran od strane kompanije FilmGate Production iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u partnerstvu sa Paramount Picturesom i Highlang Film Groupom, prati lopova Picharda Pacea, kojeg igra Pierce Brosnan, koji nakon bijega iz zatvora visoke sigurnosti krade milione iz najčuvanijih svjetskih objekata.

Al Jazeerina istraga, koju je u nedjelju objavio Tamer al-Mishal u sklopu nove epizode serijala „Ono što je skriveno je veće“, otkriva kako je originalni scenario pretvoren u propagandu protiv Katara.

Prema rezultatima istrage, u filmu The Misfits, koji je u SAD-u lansiran u junu, Katar se spominje više od 15 puta, dok se imenom prozivaju katarske ličnosti i institucije, uključujući bolnicu Emadu, policijske snage i Al Jazeeru.

Katarani optuženi za podršku terorističkim organizacijama

U filmu, Katar se naziva „Džaziristanom“, a njegovi stanovnici se optužuju za podršku „terorističkim organizacijama“, dok su plaćenici iz Abu Dhabija predstavljeni kao heroji.

Egipatski učenjak šeik Yusuf al-Qaradawi, koji živi u Kataru, naziva se „liderom Muslimanske braće i sponzorom globalnog terorizma“.

Egipatski novinar Mohamed Nasser je u video obraćanju na internetu rekao da je film ništa drugo nego pokušaj UAE-a da „uništi reputaciju Katara“.

Jedan korisnik Twittera, koji je gledao film, opisao ga je „apsurdnim“ i dodao da nije vrijedan komentara.

U razmjeni podataka koja je procurila, producenti iz Emirata navodno su zatražili od američke produkcijske kuće da izmijeni scenario kako bi uključio više političkih tema i propagande protiv Katara.

Prema Al-Mishalu, u poruci američkim producentima zahtijevalo se da se katarski zagovornik ljudskih prava Abd al-Rahman al-Nuaimi u filmu spomene imenom, a da Qaradawi “dobije i glumačku scenu”.

Iako je film sniman u UAE-u, navodno je uređen kako bi se činilo da je riječ o Kataru.

Wesley Snipes navodno odbio ulogu

Prema istrazi, Rami Jaber, izvršni producent filma i jedan od glumaca, u SAD-u je podnio tužbu protiv emiratskih partnera, zbog nesuglasica oko sadržaja filma, dok mu je, prema procurjelom audio snimku koji je dobila Al Jazeera, emiratski producent Mansoor al-Dhaheri, osnivač i izvršni direktor kompanija FilmGate Productions i Al Kalema Productions, nudio sto miliona dolara da je povuče.

„Nudim ti više. Sa moje strane, sve je uredu. Nemam problema. Nekih 100 miliona dolara nije mi problem“, rekao je Dhaheri na snimku.

Prema istrazi, američki glumac Wesley Snipes navodno je odbio emiratsku ponudu da glumi u filmu zbog politiziranog sadržaja usmjerenog protiv Katara.

Film je lansiran nekoliko mjeseci nakon što je Katar obnovio veze sa svojim susjedima, poslije tri godine blokade od strane Saudijske Arabije, Egipta, Bahreina i UAE-a.

Izvor: Al Jazeera