Grčka pogođena najvećim vrućinama u posljednjih više od 30 godina

Od četvrtka Grčka prolazi kroz toplinski val čiji se vrhunac očekuje u ponedjeljak i utorak, rekli su meteorolozi.

Meteorolozi su predvidjeli za ponedjeljak i utorak temperature od 40 do 42 stupnja Celzija na otocima i 41 do 43 na kontinentu (EPA)

Grčka je pogođena “najgorim vrućinama od 1987.”, prije više od 30 godina, upozorio je u ponedjeljak premijer Kiriakos Micotakis, u trenutku kada bi u ponedjeljak u nekim grčkim regijama temperatura mogla narasti do 45 stupnjeva Celzija, javlja Hina.

Od četvrtka Grčka prolazi kroz toplinski val čiji se vrhunac očekuje u ponedjeljak i utorak, rekli su meteorolozi.

Ta je zemlja sličnim toplinskim valom bila pogođena 1987. On je najviše zahvatio Atenu i ostavio za sobom više od hiljadu žrtava, što zbog nedostatka klimatizacijskih uređaja što zbog atmosferskog zagađenja.

“Suočavamo se s najgorim vrućinama od 1987.” što dovodi do velikog opterećenja elektroenergetske mreže, dodao je premijer nakon sastanka s dužnosnicima grčkog operatera za distribuciju struje, Admieja.

Buknulo više požara

Micotakis je rekao da će vlasti učiniti sve što mogu, a od stanovnika je zatražio da ograniče upotrebu struje, pogotovo početkom poslijepodneva i tokom noći.

Meteorolozi su predvidjeli za ponedjeljak i utorak temperature od 40 do 42 stupnja Celzija na otocima i 41 do 43 na kontinentu, s maksimalnim od 44 i 45 na Peloponezu i u Tesaliji.

U Ateni će temperature prijeći 40 stupnjeva s maksimalnih 43.

Više požara buknulo je tokom vikenda u Grčkoj, posebno na Rodosu i na Peloponezu. Ta dva požara smanjuju se u ponedjeljak, a vatrogasci se još uvijek trude staviti ih pod kontrolu.

Izvor: Agencije