Francuska uvodi obavezan COVID pasoš od 9. avgusta

Bez pasoša se neće moći u avione, vozove, međugradske autobuse i na mnoga kulturna dešavanja.

Francuska vlada odlučna je u namjeri da COVID pasoš bude ključni dio borbe protiv COVID-19 (EPA)

Francuska je od 21. jula uvela obavezno pokazivanje takozvanog COVID zdravstvenog pasoša kojim se dokazuje da je osoba vakcinisana ili da je negativna na korona virus za ulazak u kina, muzeje, sportske utakmice i kulturna dešavanja u Francuskoj gdje ima više od 50 ljudi.

Međutim, od 9. avgusta ovaj dokaz će biti potreban i za neka druga mjesta poput aviona, vozova i međugradskih autobuskih linija, restorana i kafića, pa čak i za restoranske bašte.

Kontroverzno produženje ovih pravila već je izazvalo proteste, ali vlada je odlučna u namjeri da ovakva mjera bude ključni dio borbe protiv COVID-19.

Ustavno vijeće, najviše zakonsko tijelo u Francuskoj, donijet će odluku o novoj odluci 5. avgusta.

Vlada je uvjerena da će ova odluka biti odobrena i izjavila je da će omogućiti jednu sedmicu prilagođavanja za poslovne subjekte kako bi uskladili svoj rad s novim pravilima, prenijela je Fena, pozivajući se na AFP.

COVID pasoš podrazumijeva dokaz o potpunoj vakcinaciji (dvije doze vakcine odobrene u EU – Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson & Johnson), negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o oporavku od COVID-19 ne stariju od šest mjeseci.

Kazne za ulazak bez pokazivanja COVID pasoša kreću se od 135 eura za prvi prekršaj.

Pravilo važi za starije od 12 godina

Od 21. jula COVID pasoš je potreban za ulazak u kina, biblioteke, noćne klubove, diskoteke i barove, igraonice, kockarnice, muzeje, zoološke vrtove, zabavne parkovi, cirkuse, bazene i sportske centre, pozorišta, koncerte i festivale, zatvorene sportske objekte, kruzere, trajekte, hotele, ljetovališta i kampove s bazenima, igralištima ili drugim zabavnim objektima gdje ima više od 50 ljudi.

Ali od 9. avgusta pasoš je potreban za ulazak u kafiće i restorane, uključujući vanjske terase, sajmove, konferencije, domove za starije osobe, prevoz na velikim udaljenostima (avioni, međugradski vozovi), noćni vozovi i autobusi na daljinu, medicinske ustanove (s izuzetkom hitne pomoći), kao i hotele, odmarališta i kampove koji pružaju punu uslugu.

Pravila zdravstvenih propusnica primjenjivat će se i za maloljetne osobe u dobi od 12 i više godina, počev od 30. septembra.

Pravila će se primjenjivati do 15. novembra, osim ako vlada ne donese odluku za nastavak primjene.

Izvor: Agencije