Blinken nominovao Hrvatsku za program bezviznog režima sa SAD-om

Ovaj korak prepoznaje ogroman napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice napisao je Blinken.

Nadamo se još snažnijem američko-hrvatskom odnosu, kaže Antony Blinken (Bloomberg)
Nadamo se još snažnijem američko-hrvatskom odnosu, kaže Antony Blinken (Bloomberg)

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema ukidanju viza za hrvatske državljane prilikom ulaska u SAD.

„Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza. Ovaj korak prema bezviznom putovanju prepoznaje ogroman napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice”, napisao je na Twitteru šef američke diplomacije.

“Nadamo se još snažnijem američko-hrvatskom odnosu”, dodao je, prenijela je Hina.

Blinkenovu pozivu putem Twittera je zahvalio hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Zahvaljujem državnom tajniku SAD-a Blinkenu na pozivu Hrvatskoj u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima”, napisao je Plenković.

Pad udjela odbijenih viza

Hrvatski premijer je kazao da će se “uz intenzivan rad” vlade te ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova realizirati “jedan od vanjskopolitičkih prioriteta”.

Početkom godine službeno je objavljeno da je broj odbijenih zahtjeva hrvatskim državljanima za američke vize u 2020. pao ispod tri posto.

Pad udjela odbijenih viza ispod tri posto bio je zadnji preduvjet za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize.

Izvor: Agencije

Povezane

Riječ je o osobama optuženima da su prijetili disidentima u inostranstvu, prije svega saudijskom novinaru Khashoggiju ubijenom 2018. godine u Istanbulu.

26 Feb 2021

Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je u službenu posjetu Hrvatskoj. U Dubrovnik je stigao nakon što je u diplomatskoj turneji prethodno posjetio Grčku, Italiju i Vatikan. Pompeo je trenutno u obilasku grada nakon čega slijedi sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Brojne su teme razgovora, od privrednih do političkih. Dio hrvatske javnosti se nada da […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO