Australski Queensland produžava ‘lockdown’

Australija je suočena s izazovom delta varijante korona virusa, koja se brzo širi i koja je registrirana u Sydneyu.

Restrikcije će biti na snazi najmanje do 28. augusta (EPA)

Australska savezna država Queensland produžila je lockdown u svom južnom dijelu nakon novih, za tamošnje prilike, rekordnih 13 slučajeva lokalnog prenosa zaraze korona virusom, dok susjedna država Novi Južni Wales bilježi nove dnevne rekorde zaraze.

Nove zaraze u Queenslandu vezane su uz klaster, koji sada broji 31 slučaj, navodi agencija AAP.

Grad Brisbane i obližnja Zlatna obala su među pogođenim područjima, u kojima je građanima dopušteno napuštati domove samo zbog vrlo važnih razloga poput posla, nabavke, zdravstvene zaštite ili vakcinacije, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

To područje graniči s državom Novi Južni Wales, koja je uvela strogo zatvaranje u području Sydneya prije nekoliko sedmica, a te restrikcije ostat će na snazi najmanje do 28. augusta.

U ponedjeljak je vlada Novog Južnog Walesa objavila da u ima 207 novih dnevnih slučajeva zaraze.

Vlasti nastoje ponovno pokrenuti program vakcinacije (EPA)

Slab odziv na vakcinaciju

Australija je tijekom 2020. primjenjivala strategiju borbe protiv korona virusa koja se oslanjala na uvođenje striktnih lockdowna i zatvaranje granica i u tome je mjesecima bila vrlo uspješna, no sada je suočena s izazovom delta varijante korona virusa, koja se brzo širi i koja je registrirana u Sydneyu.

Vlasti nastoje ponovno pokrenuti program vakcinacije koji u toj zemlji nije daleko odmakao.

U cijeloj Australiji dato je nekih 12 miliona doza u zemlji od 25 miliona ljudi, navodi agencija dpa, dok neki drugi izvori govore o 17 posto vakcinisanih među odraslima.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian ponovo je u ponedjeljak pozvala građane Sydneya da se vakciniše. Na odaziv za vakcinisanje najviše su utjecali problemi nuspojava koje je pratio početak primjene vakcine AstraZeneca.

Australski premijer Scott Morrison kazao je u ponedjeljak da bi strogo zatvaranje trebalo postati prošlost kada se više od 80 posto ljudi vakciniše.

Od početka pandemije Australija je zabilježila više od 34.000 slučajeva korona virusa i preko 920 smrtnih slučajeva.

Izvor: Agencije