Počelo suđenje pjevaču R. Kellyju za seksualno zlostavljanje

Poznati pjevač se tereti za zlostavljanje šest žena i djevojčica, uključujući pjevačicu Aaliyah, koja je imala 15 godina kada se udala za njega.

Kelly je u pritvoru već više od dvije godine, a bude li proglašen krivim u zatvoru bi mogao provesti decenije (Reuters)

R. Kelly je “predator” koji je tražio apsolutnu poslušnost od mnogih žena i maloljetnica koje je tokom dvije decenije vrbovao za seks, rekla je savezna tužiteljica na početku suđenja za seksualno zlostavljanje poznatom R&B pjevaču.

Tužiteljica Maria Cruz Melendez kazala je poroti na saveznom sudu u Brooklynu da se Kelly (54) služio “lažima, manipulacijama, prijetnjama i fizičkim zlostavljanjem” kako bi dominirao nad svojim žrtvama i da ih je često snimao tokom spolnih odnosa, prenosi Hina.

Optužnica ga tereti za zlostavljanje šest žena i djevojčica, uključujući preminulu pjevačicu Aaliyah, koja je imala 15 godina kada se udala za njega.

“Ovo je slučaj o predatoru”, kazala je Melendez u uvodnoj riječi. “Ovo nije slučaj o slavnoj osobi koja voli partijati”.

Njegova advokatica Nicole Blank Becker rekla je da optužnica ima “manjkavosti” te da Kellyja optužuju žene nesretne jer im veze s njime nisu uspjele.

“Dobro su znale u što se upuštaju”, rekla je. “Veze koje je Kelly imao s raznim Jane Doeima bile su veze s pristankom”.

Više od dvije godine u pritvoru

Kelly, trostruki dobitnik Grammyja poznat po pjesmama “I Believe I Can Fly” i “Bump N’ Grind,” izjasnio se da se ne osjeća krivim po devet tačaka optužnice koje uključuju podmićivanje i ucjene.

Tužiteljstvo tvrdi da je Kelly, punim imenom Robert Sylvester Kelly, koristio svoje saradnike da bi regrutirao žrtve, nekad na koncertima.

Melendez tvrdi da je Kelly od žrtava tražio da traže njegovu dozvolu za gotovo sve, uključujući odlazak na toalet, i da ih je ucjenjivao prijeteći da će objaviti pisma koja ih je prisilio da napišu u slučaju da pobjegnu.

Kelly je u pritvoru već više od dvije godine, a bude li proglašen krivim u zatvoru bi mogao provesti decenije.

Ako ga oslobode, prijete mu još optužbe za seksualno zlostavljanje u Illinoisu i Minnesoti.

Izvor: Agencije