‘Novinari bez granica’ pozivaju Egipat da oslobodi četiri novinara Al Jazeere

Tri novinara terete se za ‘širenje lažnih vijesti’ i ‘članstvo u terorističkoj grupi’.

Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein u februaru je pušten nakon više od četiri godine u zatvoru

Novinari bez granica (RSF) pozvali su na trenutno puštanje novinara Al Jazeere koji je uhapšen na aerodromu u Kairu prije dvije i po godine, kao i tri druga novinara uposlena u katarskoj televizijskoj mreži koje egipatske vlasti još drže uprkos nedavnom ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Producent Al Jazeere Rabie El-Sheikh uhapšen je 1. augusta po povratku iz posjete Kataru, gdje je smješteno sjedište Al Jazeere, navodi se u apelu RSF-a. Sud u Kairu treba odlučiti hoće li mu produžiti 15-dneni pritvor po optužbi za „širenje lažnjih vijesti“.

El-Sheikhovo hapšenje uslijedilo je nakon što je procurio snimak telefonskog razgovora u kojem je pozivao kulumnistu Abdela Nassera Salamu na intervju u jednom od svojih programa.

Salama je uhapšen 18. jula nakon što je pozvao predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija da podnese ostavku.

El-Sheikh je uhapšen iako su Egipat i Katar nedavno izmijenili ambasadore i ponovo uspostavili diplomatske odnose, koji su od 2017. godine bili prekinuti. Al Jazeeri je 1. augusta dozvoljeno živo emitovanje iz Kaira prvi put od 2013. godine, kada je njen ured u Egiptu zatvoren zbg pokrivanja udara kojim je sa vlasti skinut Mohamed Morsi.

Egipat na 166. mjestu po slobodi medija

Dva druga novinara Al Jazeere terete se za „širenje lažnih vijesti“ i „članstvo u terorističkoj grupi“. Jedan je Bahaa Ed-Din Ibrahim, koji je u zatvoru od februara 2020. Bio je u izolaciji 75 dana, a podvrgnut je i elektrošokovima. Drugi je Hesham Abdel Aziz, koji je iza rešetaka od juna 2019, a kojem je potrebna operacija.

Prema informacijama RSF-a, četvrti novinar, čije ime nije navedeno, zadržan je od juna 2020.

„Tražimo od egipatskih vlasti da u pomirenju s Katarom puste na slobodu sve uposlenike Al Jazeere”, rekla je Sabrina Bennoui, voditeljica štaba RSF-a za Bliski istok.

“Nastavak aktivnosti rada ureda Al Jazeere u Kairu neće se smatrati potpunim sve dok ti novinari nastavljaju patiti zbog političkog rivalstva dvije zemlje“, dodala je.

Mahmod Hussein novinar Al Jazeere koji je uhapšen po slijetaju u Kairo u decembru 2016, pušten je na slobodu u februaru 2021, nakon više od četiri godine u zatvoru.

Egipat je prema RSF-ovom indeksu novinarskih sloboda iz 2021. na 166. mjestu na svijetu, od 180 zemalja.

Izvor: Al Jazeera