Uhapšena glavna urednica nezavisne bjeloruske agencije

Irina Levšina pritvorena je zbog sumnje u organiziranje i sudjelovanje u radnjama kojima se vršio javni red, saopćilo je državno tužilaštvo.

Policija je u julu provela niz racija protiv aktivista, novinara i nevladinih organizacija (EPA)

Glavna urednica jednog od vodećih nezavisnih bjeloruskih medija uhapšena je nakon što je policija tokom noći pretresla njen dom, objavili su u srijedu bjeloruski dužnosnici.

Ranije u srijedu je bjelorusko novinarsko društvo objavilo da je policija pretresla domove radnika online novinske agencije BelaPAN i da nije uspjelo kontaktirati glavnu urednicu Irinu Levšinu.

Kasnije je državno tužilaštvo priopćilo da su Levšina i dvoje drugih radnika BelaPAN-a pritvoreni zbog sumnje na organiziranje i sudjelovanje u radnjama kojima se kršio javni red.

“Istražitelji su pokrenuli poreznu reviziju aktivnosti BelaPAN-a, tokom koje su već otkrivene povrede zakona o porezima Republike Bjelorusije”, navodi se u priopćenju, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Reuters nije uspio dobiti komentar od BelaPAN-a.

I zatvoru najmanje 30 novinara

Bjeloruske vlasti vode represivnu kampanju protiv nedržavnih medijia, organizacija za ljudska prava i vođa protesta protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka od avgusta prošle godine, kada je on ponovno izabran na predsjedničkim izborima.

Opozicija i zapadni posmatraču navode da su izbori bili namješteni.

Novinarsko društvo navodi da je trenutno u zatvoru najmanje 30 novinara te da policija vodi 50 raznih istraga protiv novinara.

Snage sigurnosti pojačale su represiju proteklih sedica, a policija je u julu izvela niz racija protiv aktivista, novinara i nevladinih organizacija, optužujući ih za organiziranje protesta i izazivanje nereda.

Ranije danas, objavljeno je da je urednica BelaPAN-a nestala.

Izvor: Agencije