Iran tvrdi da poštuje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja

Svi iranski nuklearni programi i aktivnosti provedeni su u potpunosti u skladu s odredbama NPT-a i pod nadzorom IAEA-e, poručio je Teheran.

Primjedbe iz Irana uslijedile su kao odgovor na nedavni izvještaj IAEA (Fena)

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh ponovio je da Iran poštuje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i da se zemlja u potpunosti pridržava svojih obaveza prema njemu.

Njegove primjedbe uslijedile su kao odgovor na nedavni izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi Fena, pozivajući se na agenciju IRNA.

Rekao je da su svi iranski nuklearni programi i aktivnosti provedeni u potpunosti u skladu s odredbama NPT-a i pod nadzorom IAEA-e.

‘Odgovor na kršenje JCPOA’

Što se tiče iranskih redukcijskih i kompenzacijskih mjera vezanih za Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA), kazao je je da su, kako je već nekoliko puta ranije rečeno, poduzete kao odgovor na kršenje JCPOA-e i Rezolucije 2231, kao i na činjenicu da druge potpisnice dokumenta, posebno tri evropske, nisu ispoštovale svoje obaveze.

Iran će nastaviti mirnodopski nuklearni program samo na osnovu svojih potreba, koje je priznala njegova vlada u okviru svojih obaveza prema NPT-u, sve dok SAD i druge strane u JCPOA-u ne počnu u potpunosti i bezuslovno provoditi sadržaj Sporazuma, rekao je  Khatibzadeh.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO