Izraelski raketni napadi na proiranske položaje u Siriji

Nije precizirano da li je bilo žrtava, ali se navodi da su dvije rakete ispaljene prema vojnom položaju u blizini grada Qunaitra, na jugu Sirije.

Izrael je izvršio stotine raketnih i uračnih udara na vojne položaje proiranskih frakcija u ratom razorenoj Siriji (AFP)

Sirijski državni mediji prenijeli su da je Izrael u utorak izveo raketni napad na jug Sirije, ciljajući “neodređenu vojnu poziciju”, ali iz Izraela nije bilo direktnih komentara te informacije.

U izvještaju nije precizirano da li je bilo žrtava, ali se navodi da su dvije rakete ispaljene prema vojnom položaju u blizini grada Qunaitra, na jugu Sirije, na rubu Golanske visoravni, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji tvrdi da su projektili pogodili područja u kojima se nalaze borci koje podržava Iran.

Granica je ‘crvena linija’

Izrael je tokom godina izvršio stotine raketnih i zračnih udara na vojne položaje proiranskih frakcija u ratom razorenoj Siriji, ali rijetko priznaje ili raspravlja o takvim operacijama.

Izraelske vlasti smatraju da je prisustvo Irana na sjevernim granicama Izraela “crvena linija”.

Zbog čega se često izvode napadi na objekte koji se dovode u vezu s Iranom ili na konvoje koji transportiraju naoružanje namijenjeno pripadnicima iz libanske frakcije Hezbollaha.

Izvor: Agencije