Aktivisti: Blizu 1.000 civila ubijeno od puča u Mijanmaru

Vojne vlasti su ranije objavile kako smatraju da su cifre Asocijacije za pomoć političkim zatvorenicima, na koje se često pozivaju međunarodne organizacije, preuveličane.

Nemiri pogađaju Mijanmar od kako je vojska uklonila civilno vodstvo 1. februara (Reuters)

Blizu 1.000 civila je ubijeno u Mijanmaru od puča 1. februara, navodi Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), grupa aktivista koja bilježi ubistva koje čine snage sigurnosti ove azijske države,

“Prema našim podacima, 1.001 nevina osoba je ubijena“, naveo je sekretar AAPP-a Tate Naing za Reuters u srijedu.

“Pravi broj žrtava je daleko više“, dodao je.

Glasnogovornik mijanmarske vojske nije odgovorio na poziv za komentar.

Štrajkovi snažno potresli ekonomiju

Vojne vlasti su ranije objavile kako smatraju da su cifre AAPP-a, na koje se često pozivaju međunarodne organizacije, preuveličane.

Iz vojske, također, navode kako je veliki broj pripadnika snaga sigurnosti ubijen.

U svoje brojke AAPP ne uvrštava ubijene vojnike.

Nemiri pogađaju Mijanmar od kako je vojska uklonila civilno vodstvo, svakodnevno se održavaju protesti, borbe se vode u pograničnim regijama, a brojni štrajkovi su snažno potresli ekonomiju.

Armija je svrgnula izabranu liderku Aung San Suu Kyi, pozivajući se na navodne nepravilnosti na izborima na kojima je pobijedila njena stranka Nacionalna liga za demokratiju novembra 2020. godine.

Vojska pod istragom zbog genocida

Tadašnja izborna komisija i međunarodni posmatrači su naveli kako su optužbe vojske netačne.

Također, vojska navodi kako preuzimanje vlasti ne bi trebalo nazivati vojnim udarom, jer je sve urađeno u skladu s Ustavom.

Vojska je, također, pod istragom zbog genocida, odnosno brutalnog odnosa nad manjinskim Rohinjama 2017. godine, kada su stotine hiljada ljudi morale pobjeći u susjedni Bangladeš.

Izvor: Al Jazeera i agencije