Više šumskih požara u Italiji uprkos nižim temperaturama

Požari su izazvali nove štete, pogotovo na Siciliji i u Kalabriji, na jugu zemlje.

Od sredine juna vatrogasci su se borili s desecima hiljada šumskih požara širom zemlje (ANSA)

Vatrogasci u Italiji nastavljaju se boriti s brojnim šumskim požarima dok se istovremeno nastavlja period suše u toj zemlji.

Prema izvještajima u ponedjeljak navečer skoro 630 operacija gašenja bilo je u toku posljednjih 12 sati širom zemlje, a požari su izazvali nove štete, pogotovo na Siciliji i u Kalabriji, na jugu zemlje.

Vatrogasci pristigli iz svih dijelova zemlje najmanje će do 22. augusta nastaviti napore u borbi s požarima u najteže pogođenim regijama, naveli su predstavnici italijanske civilne zaštite u Rimu, prenosi Hina.

Ministarstvo zdravstva u međuvremenu je za iduća dva dana snizilo nivo upozorenja vezano uz veliki val vrućina. Službeni vremenski izvještaju očekuju u cijeloj Italiji nešto niže temperature koje će se kretati oko 30 stepeni.

Opasnost ostaje visoka

Međutim, zahvaljujući suši opasnost od šumskih požara ostaje visoka, posebno na Siciliji.

U utorak je civilna zaštita na otoku stavila cijelu regiju, osim jedne pokrajine, pod upozorenje za najveću opasnost.

Od sredine juna vatrogasci su se borili s desecima hiljada šumskih požara širom zemlje. Na Siciliji i u pokrajini Puliji, na Jadranskoj obali, bilo je oko 10.000 požara, a potom slijede Kalabrija i regija Lazio, u kojoj je glavni grad Rim.

Dok jug zemlje nastavlja čekati kišu i olakšanje teške situacije, sjever bi se mogao suočiti s olujama, upozorila je civilna zaštita u Južnom Tirolu, na sjeveru zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO