Tropski ciklon Grace dodatno otežava situaciju na Haitiju

Jaka kiša i vjetar su u ponedjeljak navečer pogodili jugozapadno područje zemlje, koje je najteže nastradalo u zemljotresu u subotu.

Zvaničnici su upozorili da bi padavine u nekim područjima mogle dostići 38 centimetara prije nego oluja prođe (EPA)

Tropski ciklon Grace pogodilo je Haiti sa obilnim padavinama, samo dva dana nakon snažnog zemljotresa, što je hiljadama ugroženih ljudi izazvalo dodatne probleme, a prenatrpanim bolnicama i spasiocima otežalo rad.

Jaka kiša i vjetar su u ponedjeljak navečer pogodili jugozapadno područje zemlje, koje je najteže nastradalo u zemljotresu u subotu, a zvaničnici su upozorili da bi padavine u nekim područjima mogle dostići 38 centimetara prije nego oluja prođe, a i u glavnom gradu Port-au-Prince zabilježene su obilne kiše, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Oluja i kiša povećavaju opasnost od klizišta i poplava u trenutku kada je državna Agencija za civilnu zaštitu potvrdila već 1.419 smrtnih slučajeva u zemljotresu, a broj povrijeđenih osoba je povećan na 6.000, od kojih mnogi čekaju na medicinsku pomoć i leže po hodnicima, terasama i napolju ispred bolnica u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Zemljotres jačine 7,2 stepena

Zemljotres jačine 7,2 stepena je pogodio Haiti u subotu, epicentar je bio na 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-au-Princea, a zvaničnici su saopćili da je u zemljotresu potpuno uništeno više od 7.000 domova, a skoro još 5.000 oštećeno , čime je oko 30.000 porodica ostalo bez krova nad glavom.

Bolnice, škole, trgovinski objekti i crkve su također uništene ili teško oštećene.

Zemljotres je skoro u potpunosti uništio neke gradove na jugozapadu, u posljednjoj katastrofi koja je zadesila državu, nakon što se stanovnici Haitija već bore sa pandemijom korona virusa, nasiljem bandi, pogoršanjem siromaštva i političkim tenzijama nakon ubistva predsjednika Jovenela Moisea 7. jula.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO