Stoltenberg: Nismo očekivali tako brz kolaps u Afganistanu

Generalni sekretar NATO-a upozorio je da postoji prijetnja od međunarodnog terorizma zbog povratka talibana na vlast u Afganistanu.

Stoltenberg je rekao i da je brzina kolapsa afganistanske nacionalne armije, nakon napretka talibana, predstavljala iznenađenje (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da postoji prijetnja od međunarodnog terorizma zbog povratka talibana na vlast u Afganistanu, i da zapadna odbrambena alijansa “mora biti na oprezu kako bi ostala na čelu borbe” protiv terorizma.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao i da je brzina kolapsa afganistanske nacionalne armije, nakon napretka talibana, predstavljala iznenađenje, i da NATO iz toga može izvući pouke, ali da je glavni fokus danas da se ljudi izvuku iz zemlje, prenosi Tanjug.

Pozvao je talibane da olakšaju odlazak svih onih koji žele da napuste Afganistan, i rekao da je zapadna odbrambena alijansa pristala da pošalje dodatne avione u Kabul za evakuaciju.

Generalni sekretar NATO-a je poručio da postoji nezadovoljstvo zbog neostvarivanja boljih rezultata nakon toliko godina angažmana u Afganistanu, navodeći i da niko nije očekivao tako brz kolaps afganistanskih snaga sigurnosti i vlade.

Evakuacija iz zemlje

Najvažnija stvar na kojoj NATO, prema njegovim riječima, sada radi jeste da aerodrom ostane otvoren kako bi se pomogla evakuacija iz zemlje.

“Talibani moraju spriječiti da Afganistan ponovo postane leglo terorizma. Oni koji sada preuzimaju vlast imaju odgovornost da osiguraju da međunarodni teroristi ne povrate uporište”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

“Dio afganistanskih snaga sigurnosti hrabro se borio. Ali nisu bili u stanju da osiguraju zemlju, jer na kraju afganistansko političko rukovodstvo nije uspjelo da se suprotstavi talibanima i postigne miroljubivo rješenje koje su Afganistanci očajnički željeli”, izjavio je generalni sekretar NATO-a.

Naglasio je i da je plan bio da se izgradi održiva afganistanska država, a ne da snage NATO-a tamo ostanu zauvijek.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO