SAD otvara istragu o sistemu autopilota u Teslinim vozilima

Od januara 2018. identifikovano je 11 udesa u kojima su Teslini modeli bili odgovorni za udese u kojima je učestvovalo još jedno ili više vozila.

Istraga obuhvata oko 765.000 Tesla vozila u Sjedinjenim Američkim Državama (Reuters)

Američki regulatori za sigurnost vozila saopštili su danas da su otvorili zvaničnu sigurnosnu istragu o Teslinom sistemu autopilota za podršku vozačima nakon niza saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala i vozila hitne pomoći.

Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) saopštila je da je od januara 2018. identifikovala 11 udesa u kojima su Teslini modeli bili odgovorni za udese u kojima je učestvovalo još jedno ili više vozila, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Dodali su da je u tim saobraćajnim nesrećama 17 lica povrijeđeno, a jedno je smrtno stradalo. Prema saopštenju NHTSA, od toga su se četiri udesa dogodila ove godine, od kojih je posljednji bio prošlog mjeseca u San Dijegu, nakon čega je pokrenuta preliminarna procjenu autopilota u Teslinim modelima Y, X, S i 3 proizvedenim u periodu 2014-2021. godine.

Istraga obuhvata oko 765.000 Tesla vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi NHTSA.

Nedostatak sistemske zaštite u Teslinom autopilotu

Kako se dodaje, istraga će se fokusirati na “procjenu tehnologije i metode koje se koriste za nadzor, pomoć i vozačevo angažovanje u dinamičkom procesu vožnje tokom rada autopilota”.

Autopilot, koji izvršava neke radnje umjesto vozača omogućavajući im da u dužem periodu drže ruke dalje od volana, bio je uključen u najmanje tri Teslina vozila koja su učestvovala u fatalnim američkim saobraćajnim nesrećama od 2016. godine, saopštila je Nacionalna sigurnosna služba za saobraćaj (NTSB).

NTSB je kritikovala nedostatak sistemske zaštite u Teslinom autopilotu.

Američki proizvođač električnih vozila nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentarom.

NHTSA je u junu objavila da je uputila timove da ispitaju 30 udesa u kojima su učestvovali Teslini automobili od 2016. godine, a u kojima je bilo deset smrtnih ishoda, zbog sumnje da su koristili napredni sistem pomoći vozaču.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO