Prototip vojnog transportnog aviona pao u Rusiji

Avion se srušio tokom trenažnog leta, prilikom pripreme za slijetanje, a u avionu su bila tri člana posade koji su poginuli.

Videosnimak nesreće objavljen na internetu prikazuje avion kako leti na niskoj visini s jednim zapaljenim krilom, oštro skreće i pada (AP)

Desni motor ruskog transportnog aviona Il-112V, koji je danas pao u Podmoskovlju i čija je posada poginula, zapalio se tokom leta sa aerodroma Kubinka na aerodrom Žukovski, saopćila je ruska državna kompanija United Aircraft Corporation (OAS), prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske agencije.

„Prema preliminarnoj verziji događaja, katastrofi sa II-112V je prethodio požar na desnom motoru“, saopćila je ta korporacija, a prenosi ruska agencija TASS.

Kompanija je pojasnila da se avion srušio u 11:18 sati po moskovskom vremenu kada je realizovao probni let.

Saopćeno je i da je avion potpuno uništen u požaru i da su u toku napori za gašenje vatre.

Bijeg od stambene oblasti

Piloti koji su upravljali avionom su učinili sve kako bi spriječili katastrofu i udaljili avion iz stambene oblasti, saopćile su tamošnje vlasti.

Avion se srušio tokom trenažnog leta, prilikom pripreme za slijetanje, a u avionu su bila tri člana posade koji su poginuli.

Il-112V je ruski laki transportni avion nove generacije koji proizvodi fabrika u Voronježu, a dizajniran je da zameni An-24 i An-26.

Namijenjen je za transport vojnog osoblja, naoružanja, lake opreme i drugog tereta maksimalne težine do pet tona.

Prvi let avion je imao 2019. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO