Evropska agencija za lijekove odlučuje o trećoj dozi

Još nije utvrđeno da li će, i kada, biti potrebna dodatna doza, tvrde iz EMA-e.

EMA čeka da procijeni konkretne podatke o efikasnosti iz Evrope i drugih regiona (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila je danas da odlučuje o tome da li će biti potrebna treća doza vakcine protiv COVID-19, pošto američka regulatorna tijela razmatraju dodatne doze.

Agencija je navela da je u kontaktu sa proizvođačima vakcina, da koordinira podnošenje potrebnih podataka, te da je svjesna da brojne evropske zemlje razmatraju da daju dodatne doze populaciji koja je već imunizovana.

“U ovoj fazi EMA još nije utvrdila da li će, i kada, dodatna doza vakcine biti potrebna” navela je agencija u e-mailu, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Čekaju se podaci od kompanija

„Daljnji podaci kompanija koje proizvode vakcine očekuju se narednih sedmica i EMA će razmatrati informacije o proizvodu na osnovu toga”, navodi se u saopštenju.

Agencija je navela da već radi sa drugim evropskim zdravstvenim zvaničnicima i nacionalnim grupama za imunizaciju, u slučaju da budu potrebne dodatne doze.

Kako dodaje, čeka da procijeni konkretne podatke o efikasnosti iz Evrope i drugih regiona.

Zemlje među kojima su i Izrael i Francuska, nedavno su počele davati treće doze nekim ljudima kojima je imunitet možda opao.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO