EMA: Ukupno 244.807 slučajeva nuspojava Pfizera, a 152.250 AstraZenece

Prijavljeno je 4.198 smrtnih slučajeva nakon vakcinacije Pfizerom, ali ostaje nejasno je li vakcina uzrok tome.

EMA se oslanja na zdravstvene radnike i pacijente koji će prijaviti svoje iskustvo sa vakcinama (EPA)

Najnoviji podaci evropske baze podataka o sigurnosti vakcine Pfizer/BioNTech pokazuju da su od 29. jula, do kada je dato oko 330 miliona doza, evropske zemlje prijavile Evropskoj medicinskoj agenciji (EMA) ukupno 244.807 slučajeva neželjenih efekata.

U izvještaju se navodi da je 4.198 njih prijavilo smrtonosni ishod, iako ostaje “nejasno da li je vakcina uzrok” tome, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Zdravstveni radnici i vakcinisani ljudi se podstiču da prijave svojim nadležnim državnim organima sve sumnje na neželjene efekte koje bi mogli imati nakon primanja vakcine, čak i kad nije jasno da li je vakcina uzrok tih neželjenih efekata.

Činjenica da je neko imao zdravstveni problem ili je preminuo nakon vakcinacije ne mora nužno značiti da je to uzrokovano vakcinacijom.

Problemi koji nisu povezani sa vakcinacijom

To može biti uzrokovano i zdravstvenim problemima koji nisu povezani s vakcinacijom.

EMA se oslanja na zdravstvene radnike i pacijente koji će prijaviti svoje iskustvo sa vakcinama i eventualnim neželjenim efektima.

U međuvremenu, najnoviji izvještaj za vakcinu AstraZenece pokazuje da je od 4. jula, nakon što je dato oko 58 miliona doza, iz evropskih zemalja prijavljeno je ukupno 152.250 slučajeva neželjenih efekata, od kojih 938 smrtonosnih ishoda.

Uz ista upozorenja i naglašavajući da se radi o spontanim izvještajima, EMA je saopštila da je od 4. jula, nakon što je dato oko 35 miliona doza vakcine Moderna, iz evropskih zemalja prijavljeno ukupno 36.294 slučajeva neželjenih efekata, sa 347 njih koji su prijavljeni kao smrtonosni ishodi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO