Reakcije: Ghani će Bogu odgovarati za bijeg iz Afganistana

Predsjednik Ashraf Ghani je u nedjelju pobjegao iz države nakon što su talibani ušli u prijestolnicu Kabul.

U nedjelju navečer je objavljeno kako je Ghani napustio zemlju sa nekoliko članova kabineta (Reuters)

Odlazak afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija iz države mnoge je u ovoj državi šokirao i naljutio nakon što je talibanska oružana grupa preuzela vlast 20 godina od vojne invazije predvođene SAD-om kada je svrgnuta sa vlasti.

U nedjelju navečer je objavljeno kako je Ghani napustio zemlju sa nekoliko članova kabineta.

„Bivši predsjednik je napustio Afganistan, on je napustio naciju u ovom stanju i zbog toga će Bogu odgovarati“, na Facebooku je objavio Abdullah Abdullah, predsjednik Visokog vijeća nacionalnog pomirenja.

Kolaps vlade koju je podržavao Zapad u Kabulu dolazi nakon talibanskog ‘blitzkriega’ koji je počeo 6. augusta i koji je doveo do njihovog osvajanja više desetaka afganistanskih provincija do nedjelje ujutro. Neke od posljednjih provincija koje su pale su na istoku države, a Jalalabad je posljednji veći grad koji su talibani osvojili nakon dogovora oružane grupe sa lokalnim vlastima i starješinama.

Sramota

Jedan političar iz istočne provincije, koji je želio ostati anoniman, opisao je odlazak Ghanija kao „sramotu“. On je Ghanija optužio da je „lagao narodu svo ovo vrijeme“ i da je „držao afganistanski narod u neznanju“.

On je ukazao na ranije snimljeno saopćenje, objavljeno u subotu, kao primjer laganja afganistanskom narodu. Tokom obraćanja, Ghani, koji je čitao sa telepromptera, obećao je „foks na sprečavanje širenja nestabilnosti, nasilja i raseljavanja moga naroda“, no nekoliko sati kasnije su pala dva od većih gradova – Jalalabad i Mazar-i-Sharif u ruke talibana.

Priče o Ghanijevom laganju i tajenju stvari su postale uobičajene u posljednja dva mjeseca kada su prvi okruzi, a zatim i provincije, počeli padati u ruke talibana.

Rano u nedjelju, nekoliko sati prije odlaska Ghanija, moćni bivši komandant iz sjeverne provincije Balkh Atta Mohammed Noor optužio je vlasti za „veliku organiziranu i kukavičku zavjeru“.

Noor, koji godinama kritizira Ghanija, ukazivao je na sve veće vjerovanje kako je pad okruga i provincija posljednjih sedmica dio neobjavljenog plana za koji vlada možda zna, a krije ga od naroda.

Prošlog mjeseca je Ismail Khan, bivši komandant mudžahedina iz zapadne provincije Herat, kazao istu stvar za Al Jazeeru, tvrdeći kako „plan“ stoji iza pada okruga u državi.

Ghanijeva zaostavština

Naredne noći, Ghani je otišao iz države bez ijedne riječi.

Bivši član Nacionalnog vijeća sigurnosti kaže kako je, iako je odlazak predsjednika „razumljiv“ zbog teške situacije u kojoj se našao Ghani, ipak razočaran brzinom odlaska. Dodao je kako je „nepatriotski i tužno“ to što je Ghani odabrao snimljeni govor, a ne javno obraćanje.

O Ghanijevoj zaostavštini, on govori kako je „izazvao haos u regiji, podijelio narod, stvorio neprijateljstvo među etničkom grupama i slomio demokratiju“.

Obje izborne pobjede Ghanija 2014. i 2019. godine su umrljane kontroverzama i optužbama za prevaru, a njegov glavni rival Abdullah je tražio rješavanje.

Aktivista za prava žena navodi kako Ghani i njegov odlazak ne trebaju biti u fokusu.

„Ghani je otišao, ali je 38 miliona ljudi ostalo u Afganistanu.“

Istakla je da je od priče šta je Ghani uradio ili nije važnije to šta će talibani pokazati, da li su se promijenili u odnosu na njihovu strogu vladavinu od ranije.

„Žene i muškarci ove države zaslužuju dostojanstven život“, ona je navela ukazujući na talibane.

„Oni moraju dokazati pripadnost Afganistanu tako što će nam pokazati nešto drugo u odnosu na prošlost.“

Tokom vladavine od 1996. do 2001, talibani su nametnuli velika ograničenja, uključujući zabranu rada i studiranja ženama (osim doktoricama). Muškarci su imali nametnut način odjevanja, održavanja izgleda, molitve…

Bivši ambasador navodi kako Ghanija „historija neće pamtiti po lijepom“.

„Kao predsjednik, on je vidio naznake već neko vrijeme. On je trebao napraviti mirni i sređeni prelazak vlasti prije odlaska, ali to nije uradio“, dodao je.

Jedan od najoštrijih kritičara Ghanijevog odlaska bio je bivši šef obavještajaca Rahmatullah Nabil koji je bio kandidat na izborima 2019. godine.

„U ovih sedam godina, svi su napokon dobili dokaze da je on (Ghani) radio sve suprotno od onoga što je govorio narodu!“

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO