Raste broj poginulih u zemljotresu na Haitiju

Prema najnovijim informacijama 1.297 osoba izgubilo je život, a povrijeđeno je više od 5.700 osoba.

Puno je nestalih i još više onih koji su pod ruševinama (EPA)

Broj poginulih u razornom zemljotresu u koji u subotu pogodio Haiti povećava se i prema najnovijim informacijama 1.297 osoba izgubilo je život, a raste i broj povrijeđenih te sada iznosi više od 5.700 osoba, objavila je državna agencija za civilnu zaštitu.

Također, ima puno nestalih i još više onih koji su pod ruševinama, objavila je agencija.

Napore spasilaca mogla bi dodatno otežati tropska oluja Grace koja se približava Haitiju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Uništeno više od 13.600 domova

U potresu magnitude 7,2 po Richteru koji je pogodio jugozapad Haitija uništeno je 13.694 domova, a još 13.785 je oštećeno. Mnoge zemlje, SAD, Dominikanska Republika, Meksiko i Ekvador poslali su spasioce, hranu i medicinsku opremu.

No, problem je kako dopremiti pomoć stradalom stanovništvu, jer bande sprečavaju neometani dotok pomoći. Stoga je Bruno Maes, predstavnik UNICEF-a na Haitiju, pozvao na uspostavu humanitarnog koridora kako bi se dostavila potrebna pomoć.

Najsiromašnija američka zemlja još se sjeća potresa iz 2010. kada je više od 200.000 ljudi poginulo, a milion i po Haićana je ostalo bez krova nad glavom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO