Južna Koreja i SAD danas počinju zajedničke vojne vežbe

Vježbe će trajati devet dana i uglavnom će se sastojati od odbrambene, kompjuterski simulirane obuke.

Južnokorejski tenkovi K1A2 tokom vojne vježbe u blizini demilitarizirane zone (EPA)

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države počet će u ponedjeljak zajedničke, godišnje vojne vežbe, saopćila je vojska Južne Koreje.

Južna Koreja i SAD redovno izvode vojne vežbe, uglavnom u proljeće i ljeto, dok Sjeverna Koreja desetljećima burno reagira na ta dešavanja, nazivajući ih probom rata te upozorava na diplomatsku i sigurnosnu krizu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vježbe će trajati devet dana i uglavnom će se sastojati od odbrambene, kompjuterski simulirane obuke na komandnom mjestu s minimalnim brojem osoblja, ali bez obuke na terenu, rekao je zajednički načelnik štaba (JCS).

Pjongjang: Ovo je perfidno ponašanje

“Savez je donio odluku [o vježbi] nakon sveobuhvatnog razmatranja situacije u vezi s korona virusom, zajedničkog odbrambenog stava i načina da se podrže diplomatski napori za denuklearizaciju i podsticanje mira na Korejskom poluotoku”, navodi se u saopćenju JCS-a.

Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, optužila je Seul za “perfidno ponašanje” zbog nastavka vežbi.

S druge strane, drugi visoki zvaničnik rekao je prošle sedmice da Seul i Washington riskiraju “sigurnosnu krizu” odabirom eskalacije tenzija, umjesto poboljšanja odnosa.

Zajedničke vojne vežbe su smanjene posljednjih godina, kako bi se olakšali pregovori čiji je cilj bio da se ubijedi Pjongjang da ukine svoje nuklearne i raketne programe u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija.

JCS je saopćio da su vježbe djelimično osmišljene da ubrzaju napredak u naporima Seula da preuzme ratnu kontrolu nad kombiniranim trupama iz SAD-a.

Izvor: Agencije