Deseci građana iz regije čekaju evakuaciju iz Afganistana

Evakuisana su 22 državljana Hrvatske, dok ostali čekaju letove za odlazak iz Kabula.

Letovi na aerodromu u Kabulu su trenutno obustavljeni (EPA)

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Afganistana, deseci građana iz naše regije čekaju evakuaciju iz te zemlje.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako su iz Afganistana do sada evakuirana 22 hrvatska državljanina, dok ih je u Kabulu ostalo još četvero koji će biti evakuirani u sljedećih nekoliko dana.

“Imamo do sada 22 evakuirana hrvatska državljanina u posljednjih 48 sati uključujući i 13 nedavno čekiranih za let u Dubai. Sedmero naših državljana danas je sretno stiglo u Katar, odakle im naše veleposlanstvo u Dohi pomaže pri povratku kućama, a trenutno je još 13 osoba na letu za Dubai”, rekao je ministar, prenijela je Anadolija.

U Kabulu su ostala još četiri hrvatskih državljana i oni su svi na sigurnom u blizini aerodroma, izjavio je ministar.

Ministar je istaknuo kako se prati i koordinira odlazak i ostalih hrvatskih državljana koji se očekuju tokom današnjeg ili sljedećeg dana.

Radi se na evakuaciji

Kada je riječ o ostalim zemljama regije, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je po nalogu ministrice Bisere Turković formiralo Krizni štab koji će nastaviti voditi aktivnosti na evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu.

Prema posljednjim informacijama, najmanje devet bh. državljana se nalazi u Afganistanu, a na osnovu prijava ambasadi i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na otvorenim kanalima komunikacije.

Krizni štab u saradnji sa Ambasadom BiH u Pakistanu već poduzima intenzivne aktivnosti kako bi se pronašle i razmotrile sve moguće opcije za evakuaciju u saradnji sa vlastima Pakistana, SAD-a, Velike Britanije, Norveške, Njemačke i drugih država, a za čije su kompanije radili bh. državljani, navedeno je.

Siniša Pavić, otpravnik poslova ambasade Srbije u Indiji, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna i za Afganistan, izjavio je da je troje državljana Srbije u Afganistanu dobro i da se radi na njihovoj evakuaciji, ali da niko ne može da kaže kada će letovi biti mogući.

“U permanentnom smo kontaktu sa troje naših državljana koje imamo evidentirane kao lica o čijoj evakuaciji vodimo akciju i računa. Oni su pre svega zdravi”, rekao je Pavić za Tanjug.

U Afganistanu 75 Makedonaca

Prema bilateralnom sporazumu, ambasada Srbije pruža i konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima, a prema Pavićevim riječima, do sada nije bilo informacija da se neko od državljana Crne Gore nalazi u Afganistanu i da je zainteresovan za evakuaciju.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije javlja da je 75 njihovih državljana u Afganistanu smješteno na sigurno do evakuacije. Let za Dohu danas čeka prvih 25.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kosova kažu da su u direktnom kontaktu sa tri osobe koje su u Afganistanu i da one nisu ugrožene.

Izvor: Al Jazeera i agencije