Biden: Misija SAD-a u Afganistanu nikada nije bila izgradnja nacije

Američki predsjednik obratio se naciji povodom dešavanja u Afganistanu, rekavši da misija SAD-a nikada nije bila stvaranje ujedinjene, centralizirane demokratije.

Misija Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu nikada nije bila izgradnja nacije, rekao je američki predsjednik Joe Biden u obraćanju građanima.

“Nikada nije bila stvaranje ujedinjene, centralizirane demokratije. Mnogo godina sam zagovarao da naša misija treba da bude fokusirana na protivterorizam, ne na gušenje pobuna i izgradnju nacije”, dodao je.

Talibani su u nedjelju ušli u glavni grad Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani napustio je Afganistan, što je bio vrhunac brze ofanzive talibana s ciljem povratka na vlast nakon što su s nje svrgnuti prije 20 godina pod vodstvom SAD-a.

‘Prijetnje istrošile našu pažnju i resurse’

“Moj tim i ja pratimo situaciju u Afganistanu i planiramo sve mogućnosti, uključujući i brzi kolaps koji se sad odvija. Ali prvo želim da podsjetim kako je došlo do ovoga. Otišli smo u Afganistan prije 20 godina s jasnim ciljem – uhvatiti počinioce napada 11. septembra. To smo i napravili. Dokrajčili smo Al Kaidu u Afganistanu. Nismo htjeli da gradimo naciju u Afganistanu. Naš cilj ostaje ono što je bio i prije, spriječiti teroristički napad na našu domovinu”, rekao je Biden.

“Danas je teroristička prijetnja metastazirala izvan granica Afganistana. ISIL je pokušao da stvori halifat u Siriji i Iraku. Te prijetnje istrošile su našu pažnju i naše resurse”, rekao je američki predsjednik.

Izvor: Al Jazeera i agencije