Vlada SAD-a ponovo upozorila na rizik od nasilja

Vlada je ponovo upozorila na ‘pojačanu atmosferu terorističkih prijetnji’, posebno u vrijeme kada se SAD približava 20. godišnjici napada 11. septembra na New York i Washington. 

Ministarstvo unutrašnje sigurnosti je 13. augusta izmijenilo antiterorističko upozorenje od januara (Reuters)

Američka vlada ponovo je upozorila na “pojačanu atmosferu terorističkih prijetnji”, posebno u vrijeme kada se SAD približava 20. godišnjici 11. septembra, terorističkog napada na New York i Washington 2001. godine.

Ministarstvo unutrašnje sigurnosti je 13. augusta izmijenilo antiterorističko upozorenje od januara, izdato poslije napada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na zgradu Kongresa, kada su prvi put bile pomenute unutrašnje prijetnje, prenosi Fena, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa.

Upozorenje je, također, izmijenjeno u maju, zbog “ekstremističkih” rizika i mogućnosti nasilnih napada zbog ukidanja zdravstvenih restrikcija zahvaljujući napretku u suzbijanju pandemije korona virusa.

“Ti ekstremisti bi mogli iskoristiti pojavu novih sojeva COVID-19 i vidjeti potencijalno vraćanje zdravstvenih restrikcija širom SAD-a kao motiv za provođenje napada”, navelo je Ministarstvo unutrašnje sigurnosti, ocjenjujući da “faktori stresa vezani za pandemiju” mogu “doprinijeti porastu nasilja ove godine”.

Obavještenje Al-Kaide na engleskom

U upozorenju se dodaje da je uoči godišnjice napada od 11. septembra mreža Al-Kaida na Arapskom poluotoku nedavno objavila svoje prvo obavještenje na engleskom jeziku u posljednjih četiri godine u svom propagandnom časopisu Inspire.

To, prema Ministarstvu unutrašnje sigurnosti, ukazuje da strane terorističke organizacije “nastavljaju napore da indoktriniraju osobe koje su u SAD-u i koje su moguće podložne utjecaju nasilnih ekstremista”.

Ministarstvo unutrašnje sigurnosti, formirano poslije napada 11. septembra 2001. godine, redovno izdaje tu vrstu upozorenja.

Izvor: Agencije