Više od 700 poginulih u zemljotresu na Haitiju

Civilna zaštita izvijestila je kako se broj žrtava potresa magnitude 7,2 stepena po Richteru popeo na 724 poginulih te najmanje 1.800 povrijeđenih.

Epicentar zemljotresa bio je 150 kilometara od glavnog grada Port-au-Princea (EPA)

Najmanje 724 osobe su poginule, a više od 1.800 ih je povrijeđeno u zemljotresu magnitude 7,2 stepena po Richteru, koji je u subotu pogodio jugozapadni dio Haitija, izvijestile su vlasti, dodavši da je zemljotres uništio brojne kuće, škole, hotele i crkve.

Epicentar zemljotresa bio je osam kilometara od grada Petit Trou de Nippes, što je na udaljenosti od 150 kilometara od glavnog grada te karipske otočne države Port-au-Princea, izvijestila je američka Geološka služba.

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara u subotu oko 8:30 sati po lokalnom vremenu, osjetio se na Kubi i Jamajci, a nakon njega je uslijedilo niz naknadnih podrhtavanja tla, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Proglašeno jednomjesečno vanredno stanje

Haićanska civilna zaštita izvijestila je kako se broj žrtava potresa popeo na 304 poginulih te najmanje 1.800 povrijeđenih.

U akcijama spašavanja hitnih službi i stanovništva mnogi ljudi su izvučeni iz ruševina, ali se za mnogima još traga.

U potresu je uništeno 950 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor.

Veće štete nisu zabilježene u pomorskoj, avionskoj i telekomunikacijskoj infrastrukturi.

Premijer Ariel Henry rekao je da je zemljotres u nekim dijelovima zemlje uzrokovao ”veliku štetu” i proglasio jednomjesečno vanredno stanje.

Američka Geološka služba izvijestila je da je velika količina populacije u riziku od klizišta.

Prema izvještaju haićanske civilne zaštite, klizište je blokiralo autoput između Les Cayes i grada Jeremie.

Spašavanje i sanaciju od zemljotresa moglo bi otežati moguće olujno nevrijeme, jer je, prema prognozi, vjerovatno da će Haitijem proći tropska oluja “Grace”, koja bi početkom sljedeće sedmice mogla donijeti jaku kišu i vjetar.

Najsiromašnija država u Americi još se prisjeća zemljotresa koji se dogodio 12. januara 2010. godine.

Ubistvo predsjednika Jovenela Moisea

Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika.

Subotnji zemljotres zemlju je pogodio samo mjesec nakon ubistva predsjednika Jovenela Moisea, što je produbilo politička previranja u zemlji.

Američki predsjednik Joe Biden autorizirao je neposredan odgovor SAD-a, a koordinatoricom akcije imenovao je Samanthu Power iz američke Agencije za međunarodni razvoj.

Predsjednik Meksika Manuel Lopez Obrador također je najavio da je vladi naložio pripremu za pomoć Haitiju.

Izvor: Agencije