Španija: Izmjeren apsolutni temperaturni rekord – 47,4 stepena

Naučnici smatraju da su učestaliji toplinski valovi neosporna posljedica globalnog zatopljenja i uvjereni su da će se oni postati još učestaliji, duži i intenzivniji.

Na aerodromu u Cordobi zabilježeno je 46,9 stepeni (EPA)

Toplinski val koji je pogodio Španiju u subotu je rezultirao rušenjem apsolutnog temperaturnog rekorda u ovoj zemlji, pri čemu je u gradu Montoru u južnoj pokrajini Cordobi izmjereno 47,4 Celzijevih stepeni, objavila je u nedjelju državna meteorološka agencija (AEMET).

“Ovo je najviša do sada evidentirana temperatura u Španiji”, rekao je glasnogovornik AEMET-a Ruben del Campo, istaknuvši da je riječ o provizornim podacima, koji će biti potvrđeni sljedeće sedmice.

Temperatura koja je zabilježena u subotu u 17:00 sati po lokalnom vremenu viša je od prethodnog rekorda zabilježenog na istome mjestu 13. jula 2017. godine.

Nedugo nakon toga na aerodromu u Cordobi zabilježeno je 46,9 stepeni, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Temperature puno više od uobičajenih

Toplinski val koji je zahvatio Španiju nastavlja se i ove sedmice s temperaturama koje u nekoliko pokrajina iznose i više od 45 stepeni.

Španska meteorološka agencija ističe da su ovakve temperature puno više od uobičajenih sezonskih normi i posljedica su vala vrlo vrućeg zraka iz Sjeverne Afrike.

U razdoblju između 2011. i 2020. godine u Španiji je evidentirano dvostruko više toplinskih valova nego u bilo kojemu od prethodna tri desetljeća.

Naučnici smatraju da su učestaliji toplinski valovi neosporna posljedica globalnog zatopljenja i uvjereni su da će se oni postati još učestaliji, duži i intenzivniji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada