Poljska otežala restitucija imovine žrtava holokausta

Jevreji, koji su tokom Drugog svjetskog rata ostali bez imovine, sada će morati tražiti povrat samo na sudu.

Andrzej Duda je potpisao izmjene zakona uprkos žestokom protivljenju Izraela i SAD-a (EPA)

Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je izmjene Zakona o upravnom postupku kojima se otežava, ali ne i potpuno onemogućava vraćanje imovine Jevreja koju su tokom Drugog svjetskog rata oduzeli nacisti ili kasnije poslije rata komunistički režim, što je razljutilo Izrael koji zakon smatra antisemitskim.

Prije Drugog svjetskog rata u Poljskoj je živjela jedna od najvećih židovskih zajednica u svijetu, no nacisti su je u potpunosti uništili. Nekadašnji vlasnici imovine i njihovi potomci već godinama traže odštetu.

Dosad su židovski iseljenici i njihovi potomci mogli tvrditi da im je imovina oduzeta nezakonito i zahtijevati njezin povratak, no poljski dužnosnici su smatrali da to unosi neizvjesnost u pogledu vlasništva nad nekretninama.

Epoha pravnog haosa

Uprkos žestokim protestima Izraela i protestu i apelu SAD-a da na zakon stavi veto, Duda je potpisao izmjene zakona po kojima 30 godina od prvobitne odluke od oduzimanju nije više moguće promeniti je i vratiti imovinu u upravnom postupku, već samo na sudu.

“Uvjeren sam da sa mojim potpisom završava epoha pravnog haosa, reprivatizacionih mafija, nesigurnosti miliona Poljaka i nepoštovanja elementarnih prava građana naše zemlje”, saopćio je Duda.

Izmjene, za koje je konzervativna poljska vlada stranke Pravo i pravda (PiS) našla podršku i u redovima opozicije, predložene su zbog toga što zahtjevi da se ponište odluke nacističkih ili komunističkih vlasti o oduzimanju nekretnina nisu imali u upravnom postupku rok zastarjevanja i pratile su ih brojne zloupotrebe.

Posebno u Varšavi, čitava restituciona mafija advokata tragala je za predratnim vlasnicima zgrada, otkupljivala njihovo pravo na povrat za sitan novac, a onda u upravnom postupku dobijala te nekretnine.

‘Nijemci Poljskoj nisu platili nikakvu odštetu’

Prethodno su prošle godine usvojene izmjene da se u upravnom postupku više ne mogu vraćati zgrade sa stanarima, ali iako su vlasti obećavale, Poljska je do danas jedina u Srednjoj Evropi koja nije donijela generalni zakon o restituciji nepokretnosti.

“Odlučno sam protiv vezivanja tog zakona za holokaust. Poljska neće dozvoliti da se holokaust koristi kao instrument za političke ciljeve. Tokom Drugog svjetskog rata poginulo je šest miliona građana Poljske. Skoro svaka poljska porodica izgubila je nekog bliskog, a komunistička nacionalizacija skraja 1940-ih pogodila je sve građane, bez obzira na narodnost ili vjeru. Njemački krivci za rat nisu Poljskoj platili nikakvu odštetu”, podsjetio je poljski predsjednik, prenosi Beta.

Iako je povrat oduzete imovine za Jevreje i dalje moguć, mada znatno otežan, pošto je moraju tražiti na sudu, a ne u jednostavnom upravnom postupku, iz Izraela i SAD-a su stigle žestoke osude izmjena zakona.

Izraelski premijer Naftali Bennett je osudio zakon i rekao je da ga Izrael neće prihvatiti. ”To je sramotna odluka i uništavanje sjećanja na Holokaust”, saopćio je Bennett.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid izjavio je da je ”Poljska danas prvi put odobrila antisemistki i nemoralni zakon”. Dodao je da je odmah pozvan šef izraelske ambasade u Varšavi.

“Poljska je večeras postala antidemokratska, neliberalna zemlja koja ne odaje počast žrtvama najveće tragedije u ljudskoj historiji”, stoji u Lapidovom saopćenju.

Ministar je dodao da je Izrael sa SAD-om razgovarao o daljnjim koracima.

Washington zabrinut

Američki državni sekretar Antony Blinken u četvrtak je izjavio da je Washington vrlo zabrinut zbog usvajanja zakona i pozvao poljskog predsjednika Dudu da ga ne potpiše.

Svjetska židovska organizacija za restituciju (WJRO) u subotu je zatražila od poljske vlade rješavanje pitanja oduzete imovine.

“Demokratija i pravda dosegnuli su najniži nivo u Poljskoj s obzirom na to da je predsjednik Duda potpisao zakon koji onemogućava svim bivšim poljskim vlasnicima imovine da dobiju naknadu za imovinu koja je nezakonito oduzeta u doba komunizma”, saopćio je Gideon Taylor, operativni direktor WJRO-a.

Izvor: Agencije