Ashraf Ghani – jedan od najvećih akademika Afganistana

Predsjednika azijske zemlje poznatog po ‘nezgodnom temperamentu, ali i dubokoumnom razmišljanju, talibani nikad nisu prihvatili i mirovni pregovori nisu mnogo odmakli.

Ashraf Ghani postao je predsjednik Afganistana 2014. godine, a preuzeo je vlast od Hamida Karzaija (EPA)

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani (72), koji je u nedjelju napustio zemlju nakon što su talibani ušli u glavni grad Kabul, dva puta je izabran za afganistanskog predsjednika, a smatra se jednim od najvećih akademika ove azijske zemlje.

Otišao je iz Afganistana nekoliko sati nakon što su talibani ušli u Kabul, saopćili su vladini zvaničnici, ali se ne zna gdje je otišao, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ghani je postao predsjednik Afganistana 2014. godine, a preuzeo je vlast od Hamida Karzaija, koji je vodio zemlju nakon američke invazije na talibane 2001. godine.

Predsjednik nezgodnog temperamenta

Nadgledao je završetak američke borbene misije, povlačenje stranih snaga iz zemlje, kao i mirovni proces s pobunjenim talibanima.

Britanska agencija dodaje da je uložio napor da okonča višedecenijski rat, uprkos kontinuiranim napadima talibana na vladu i sigurnosne službe, a počeo je i pregovore s pobunjenicima u Dohi 2020. godine.

Međutim, Ghaniija, poznatog po, kako navodi Reuters, “nezgodnom temperamentu, ali i dubokoumnom razmišljanju“, talibani nikad nisu prihvatili i mirovni pregovori nisu mnogo odmakli.

Strane vlade su bili frustrirane sporim napretkom pregovora, a bilo je sve više poziva da se formira prelazna vlada koja bi zamijenila njegovu administraciju.

Tokom predsjedničkog mandata uspio je zaposliti novu generaciju mladih, obrazovanih Afganistanaca i staviti ih na liderske pozicije u vrijeme kada su na vlasti bile brojne poznate, elitne ličnosti i zaštićene grupe, dodaje britanska agencija.

Obećao je da će se boriti s korupcijom, da će popraviti narušenu ekonomiju i da će od zemlje napraviti regionalno trgovinsko sjedište između centralne i južne Azije, ali nije uspio ispuniti većinu ovih obećanja, dodaje Reuters.

Među 100 najvećih mislilaca svijeta

Po vokaciji antropolog, Ghani ima doktorat na Univerzitetu Columbia u New Yorku, a 2010. godine imenovan je među 100 najvećih mislilaca svijeta u izboru magazina Foreign Policy.

Proveo je skoro četvrt vijeka van Afganistana, tokom burnog desetljeća sovjetske vlasti, civilnog rata i talibanske vladavine.

Tokom tog perioda radio je kao akademik u SAD-u, a kasnije u Svjetskoj banci i u misijama Ujedinjenih naroda širom istočne i južne Azije.

Nakon invazije koalicije predvođene SAD-om u Afganistanu, podnio je ostavku u međunarodnim institucijama i vratio se u Kabul, kako bi postao savjetnik novog predsjednika Karzaija.

Bio je ministar finansija Afganistana 2002. godine, ali se razišao s Karzaijem, pa je 2004. godine postavljen za rektora Kabulskog univerziteta.

Prvi mandat 2014. godine, drugi 2019.

Prvi put se kandidirao za afganistanskog predsjednika 2009. godine, ali je tada dobio četiri posto glasova.

Kada je Karzaiju bilo onemogućeno Ustavom da se kandidira treći put za predsjednika, Ghani je odradio uspješnu kampanju i 29. septembra 2014. godine postao predsjednik Afganistana, a reizabran je 2019. godine.

Njegovi odnosi s Washingtonom i ostalim zapadnim silama nisu bili laki i nerijetko se nije slagao sa strategijom Zapada za Afganistan.

Izvor: Agencije