Visok nivo antitijela i šest mjeseci nakon vakcine Moderne

Američka kompanija je zadovoljna rezultatima studije obavljene na manjoj grupi volontera te očekuje da bi novi podaci mogli pridonijeti novim saznanjima o potencijalnoj dovakcinaciji.

Rezultati istraživanja temelje se na nasumičnom uzorku od osam dobrovoljaca iz tri dobne skupine (EPA)

Nova studija pokazala je da su osobe koje su dva puta vakcinisane vakcinom Moderne i šest mjeseci nakon druge doze imale visoku razinu antitijela.

Kompanija je izvijestila da je zadovoljna rezultatima studije obavljene na manjoj grupi volontera te očekuje da bi novi podaci mogli pridonijeti novim saznanjima o potencijalnoj dovakcinaciji.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Science, temelje se na nasumičnom uzorku od osam dobrovoljaca iz tri dobne skupina među kojima je praćen nivo antitijela.

Informacije korisne zdravstvenim regulatorima

Zaključeno je da su antitijela protiv svih poznatih varijanti korona virusa bila prisutna u organizmu i šest mjeseci nakon druge doze, uključujući delta varijantu.

“Zadovoljni smo ovim novim podacima, koji ukazuju na to da se visok nivo antitijela među vakcinisanim dvjema dozama vakcine Moderne protiv COVID-19 održala kroz šest mjeseci, uključujući varijantu koja izaziva najviše zabrinutosti – deltu”, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

“Očekujemo da će ovi podaci, kao i sve više dokaza iz stvarnog života, pridonijeti većem broju informacija koje će koristiti zdravstvenim regulatornim tijelima u odlučivanju o tomu kako i kada eventualno primijeniti i treću dozu i dodatnu dozu” vakcine, dodao je Bencel.

Izvor: Agencije