I Francuska bojkotira konferenciju o borbi protiv rasizma

Brojne zemlje ne žele učestvovati na konferenciji Ujedinjenih naroda, zbog, kako navode, antisemitskih izjava na prethodnim zasjedanjima.

Nekoliko država, među kojima je i Francuska, bojktiralo je sjednice 2009. i 2011. godine (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bojkotirat će konferenciju Ujedinjenih naroda sljedećeg mjeseca na temu borbe protiv rasizma, zbog “antisemitskih izjava“ na prethodnim zasjedanjima, objavilo je Predsjedništvo Francuske.

Durbanska konferencija, nazvana po južnoafričkom gradu u kojem je 2001. godine održano njeno prvo izdanje, trebala bi u septembru u New Yorku, na marginama Generalne skupštine UN-a, okupiti svjetske lidere.

Kritičari predvođeni Izraelom tvrdili su da je prvo izdanje u Durbanu ukaljano neskrivenim antisemitizmom.

Nekoliko država, među kojima je i Francuska, bojktiralo je sjednice 2009. i 2011. godine, dok su Kanada, Izrael, Velika Britanija, SAD i brojne evropske zemlje najavile da neće učestvovati na ovogodišnjem zasjedanju, prenosi AFP.

Duboke podjele na prvom skupu

Prva Durbanska konferencija, održana od 31. augusta do 8. septembra 2001. godine, obilježena je dubokim podjelama na temu antisemitizma, kolonijalizma i ropstva.

Zapadne zemlje vjeruju da kritike na račun Izraela i njegove okupacije palestinskih teritorija često ulazi u otvoreni antisemitizam.

SAD i Izrael su, u znak protesta zbog tonova na zasjedanju, ali i planova o konačnom zaključku kojim se osuđuje cionizam, napustili skup.

Na konferenciji 2009. godine je govor tadašnjeg iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada, u kojem se obrušio na Izrael, doveo do privremenog izlaska brojnih evropskih učesnika.

Izvor: Agencije