UN ukazao na alarmantnu situaciju na jugu Sirije

Civili su suočeni sa teškim nestašicama goriva, gasa za kuhanje, vode i hljeba. Nema dovoljno ljekarske pomoći za zbrinjavanje ranjenih. Situacija je alarmantna, upozoravaju.

U južnoj provinciji Daraa, kolijevci pobune protiv režima Bashara al-Assada 2011. godine, krajem jula izbili su najteži sukobi (AFP)

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Geir Pedersen ocijenio je da je situacija na jugu te zemlje alarmantna zbog sve većih nestašica i sukoba i zatražio da se smjesta prekine nasilje.

Tokom online sastanka UN-ove humanitarne radne grupe za Siriju iz Ženeve, specijalni izaslanik iskazao je svoju rastuću zabrinutost zbog razvoja situacije na jugu zemlje, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

“Zbog jačanja neprijateljstava, posebno upotrebe teške artiljerije i zaoštravanja kopnenih sukoba, ima žrtava među civilima i oštećena je civilna infrastruktura”, rekao je Pedersen u saopćenju.

Vladine snage pokušale su krajem jula napredovati na zemlji da bi izvršile napad na Daraa Al-Balad i veliki kvart u južnom dijelu grada koji je pod kontrolom bivših pobunjenika.

“Hiljade civila primorano je da bježi iz Daraa Al-Balada. Civili su suočeni sa teškim nestašicama goriva, gasa za kuhanje, vode i hljeba. Nema dovoljno ljekarske pomoći za zbrinjavanje ranjenih. Situacija je alarmantna”, rekao je izaslanik UN-a.

‘Prekinute nasilje’

U južnoj provinciji Daraa, kolijevci pobune protiv režima Bashara al-Assada 2011. godine, krajem jula bili su najteži sukobi od kada su je ponovo osvojile vladine snage.

One su ponovo osvojile Daraau u ljeto 2018. godine. Međutim, prema sporazumu koji je dogovoren preko Moskve, pobunjenicima je dozvoljeno da ostanu, neki su se ponovo pridružili vojsci, a neki zadržali kontrolu nad određenim dijelovima provincije.

Pedersen je ponovio poziv da se smjesta prekine nasilje.

Ponovio je svim stranama poziv da poštuju princip zaštite civila i njihove imovine.

Rekao je da treba da se osigura hitan humanitarni pristup, siguran i bez prepreka, za sve pogođene zone i zajednice, uključujući Daraa Al-Balad i zatražio da se prekine opsada tog dijela.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO