Turski vojnik ubijen u minobacačkom napadu na sjeveru Iraka

Tursko Ministarstvo odbrane navelo kako su njegove snage odmah odgovorile na napad u kojem su tri borca PKK-a „neutralisana“.

Radnička Partija Kurdistana vodi pobunu na većinski kurdskom jugoistoku Turske od 1984. godine i poginulo je više od 40.000 osoba (Getty)

Kurdski pobunjenici su izveli minobacački napad na tursku vojnu vazu na sjeveru Iraka, ranivši jednog turskog vojnika koji je kasnije u bolnici podlegao ranama, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Tursko Ministarstvo odbrane je u saopćenju navelo kako su njegove snage odmah odgovorile na napad u kojem su tri borca Radničke Partije Kurdistana (PKK) „neutralisana“ – termin koji se inače koristi umjesto „ubijen“.

„Jedan od naših herojskih vojnika je bio teško ranjen u minobacačkom napadu terorista PKK-a na jednu od naših baza. Prebačen je bio u bolnicu, ali ga nisu mogli spasiti“, navodi se u saopćenju od četvrtka.

„Odmah smo odgovorili na vatru i, prema prvim informacijama koje smo dobili, trojica terorista su neutralisana“, dodaje se, kao i to da se napad desio u području blizu turske granice.

Pankurdska agenda

Turske snage često provode operacije protiv PKK na sjeveru Iraka. Ankara je u Iraku pokrenula ofanzivu u aprilu – koja je većinom bila zračna, ali i kopnena – na položaje PKK, organizaciju koju smatra „terorističkom“.

Pankurdska agenda PKK – za državu napravljenu od teritorija koje su sad u sastavu Sirije, Turske, Iraka i Irana – često ovu organizaciju dovodi u sukob sa sjevernoiračkom vlasti autonomnog Kurdistana koja želi dobre odnose sa Turskom.

Turska je zadržala mrežu baza u susjednom Iraku od sredine 1990-ih na osnovu sigurnosnih dogovora sa režimom Saddama Husseina.

Radnička Partija Kurdistana vodi pobunu na većinski kurdskom jugoistoku Turske od 1984. godine i poginulo je više od 40.000 osoba.

Izvor: Agencije