Talibani se približavaju Kabulu dok diljem zemlje padaju veliki gradovi

Talibani su u jednom danu zauzeli Qalat, Terenkot, Pul-e Alam, Feruz Koh, Qala-e Naw i Lashkar Gah.

Talibanski borci osvajaju gradove širom Afganistana (Reuters)

Talibanska oružana grupa zauzela je provincijske prijestlonice Qalat, Terenkot, Pul-e Alam, Feruz Koh, Qala-e Naw ai Lashkar Gah u roku od nekoliko sati nakon zauzimanja gradova Herat i Kandahar.

Do sada ima kontrolu nad 18 provincijskih prijestolnicu širom Afganistana.

Afganistan je sve bliže građanskom ratu i Zapad mora shvatiti da talibani nisu jedinstven entitet, već iza tog imena stoji bezbroj suprotstavljenih interesa, rekao je britanski ministar odbrane.

“Britanija je to otkrila 1830-ih, da je to zemlja koju vode ratni zapovjednici, vođena različitim provincijama i plemenima, i da, ako niste vrlo oprezni – završite u građanskom ratu, i mislim da idemo prema građanskom ratu”, rekao je ministar odbrane Ben Wallace za BBC.

“Talibani nisu u potpunosti jedinstven entitet, oni se pod tim imenom razlažu na brojne različite interese”, rekao je Wallace.

Slijede najnovije vijesti:


Ismail Khan ukrcan na avion za Kabul

Ugledni komandant koji se borio na strani afganistanske vlade Ismail Khan, kojeg su talibani zarobili u Heratu, ukrcan je na avion za Kabul, a trebao bi prenijeti poruku talibana, potvrđeno je Al Jazeeri iz pouzdanog izvora u Heratu.

„Pretpostavlja se da oni žele izbjeći borbu u glavnom gradu i da talibani imaju neke ideje kako da se to izbjegne. Oni će predložiti nekim visokim zvaničnicima vlade da pređu na stranu talibana, ali rečeno mi je da ta ponuda neće biti upućena svakome, a vjerovatno niti predsjedniku Ghaniju“, javio je ranije urednik Al Jazeere James Bays.


Guterres pozvao talibane da odmah obustave ofanzivu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je danas talibane da odmah obustave ofanzivu u Afganistanu, upozorivši da se situacija u toj zemlji izmiče kontroli.

“Poruka međunarodne zajednice onima na ratnom putu mora biti jasna: osvajanje vlasti vojnom silom je gubitak”, istakao je on, prenio je Reuters.

To može dovesti samo do produženog građanskog rata ili do potpune izolacije Afganistana, kazao je Guterres novinarima.

(EPA)

Pentagon: Većina od 3.000 vojnika do kraja vikenda u Afganistanu

Pentagon je danas saopštio da će do kraja vikenda većina od dodatnih 3.000 američkih vojnika koji privremeno idu u Afganistan kako bi pomogli u zaštiti osoblja ambasade stići u Kabul.

“Očekujem da će do kraja vikenda najveći dio od 3.000 o kojima smo juče razgovarali biti tamo”, rekao je portparol Pentagona John Kirby, dodajući da su pojedini vojnici već stigli u Afganistan, prenio je Reuters.

SAD su ranije objavile da šalju dodatnih 3.000 vojnika u Afganistan kako bi pomogle u evakuaciji dijela osoblja iz američke ambasade u Kabulu.


Izvještač: Zarobljeni komandant će lično donijeti poruku talibana u Kabul

Izvještavajući iz sjedišta Ujedinjenih nacija u New Yorku, Al Jazeerin urednik James Bays rekao je da će Ismail Khan, ugledni komandant koji se borio na strani afganistanske vlade, a kojeg su talibani zarobili u Heratu, „avionom napustiti taj grad i otputovati u Kabul“.

Ta informacija došla je od kolega iz Afganistana i pouzdanog izvora u Heratu.

Ismaila Khana talibani su zarobili u Heratu (AFP)

„Rečeno mi je da nosi poruku talibana koju će u Kabulu lično predati visokim zvaničnicima“, rekao je Bays.

„Pretpostavlja se da oni žele izbjeći borbu u glavnom gradu i da talibani imaju neke ideje kako da se to izbjegne. Oni će predložiti nekim visokim zvaničnicima vlade da pređu na stranu talibana, ali rečeno mi je da ta ponuda neće biti upućena svakome, a vjerovatno niti predsjedniku Ghaniju“, dodao je.


Američki vojnici evakuišu diplomate iz Kabula

Dodatne američke trupe, upućene u Kabul kako bi evakuisale diplomate, doći će u afganistanski glavni grad do nedjelje, tvrdi Pentagon.

Prvi dio marinaca je već stigao, a „očekuje se da će u Kabulu do kraja vikenda biti oko 3.000 vojnika“, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.


NATO: Talibani neće dobiti priznanje međunarodne zajednice

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg poručio je da talibani neće dobiti priznanje međunarodne zajednice ako silom preuzmu kontrolu vlasti u Afganistanu.

Stoltenberg je u pisanom saopćenju izrazio duboku zabrinutost zbog krize u Afganistanu te je saopćio da su članice NATO-a održale konsultativni sastanak o situaciji u toj zemlji.

“Cilj nam je da što možemo više podržimo afganistansku vladu i snage sigurnosti. Sigurnost našeg osoblja je najvažnija. Nastavljamo diplomatsko prisustvo u Kabulu“, saopćio je Stoltenberg.

On je kazao da je NATO zabrinut zbog nasilja i kršenja ljudskih prava koja izazivaju talibani u Afganistanu.

“Talibani trebaju shvatiti da neće dobiti priznanje međunarodne zajednice ako zauzmu zemlju silom. Odlučni smo u podršci političkom rješavanju krize“, poručio je Stoltenberg.


Danska i Norveška zatvaraju ambasade u Kabulu

Danska će zatvoriti svoju ambasadu u Kabulu, zbog pogoršane sigurnosne situacije.

Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je da će svo osoblje biti evakuisano iz zemlje.

Najavu zatvaranja ambasade objavila je i Norveška, dok je Finska navela da će evakuisati do 130 Afganistanaca koji su joj bili na usluzi,

(EPA)

Njemačka vlada objavila je da će broj ljudi u svojoj ambasadi u Kabulu svesti na “apsolutni mininum”, kaže ministar vanjskih poslova te zemlje Heiko Maas.

Švicarska je navela da će povući svo preostalo osoblje iz svog Ureda za saradnju u Kabulu.

Ranije, ambasadori zemalja članica NATO pakta sastali su se kako bi razgovarali o situaciji, te koordinirali smanjenje osoblja u ambasadama u afganistanskoj prijestolnici, javio je Reuters.


Talibani 50 kilometara od Kabula

Među ostalim gradovima, talibani su danas zauzeli glavni grad provincije Logar, samo na 50 kilometara od prijestolnice Afganistana Kabula.

“Sada talibani imaju 100 posto kontrolu. Trenutno nema borbi. Većina zvaničnika pobjegla je u Kabul – rekao je za AFP zastupnik Saeed Qaribullah Sadat, prenijela je Fena.

Talibani sada kontrolišu više od dvije trećine zemlje.

Talibani brzo napreduju i na jugu Afganistana.


(Al Jazeera)

Rusija: Afganistan traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da je afganistanska vlada zatražila sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, zbog stanja u zemlji, u kojoj talibani preuzimaju sve veći dio teritorije.

Govoreći na konferenciji z amedije u regiji Rostovska oblast, Sergej Lavrov rekao je da bi takav sastanak io koristan, ukoliko bi se iskoristio za početak konstruktivnih razgovora između zaraćenih strana.


Talibani zarobili komandanta Ismaila Khana

Talibanski borbi zarobili su Ismaila Khana, lokalnom komandanra koji je vodio odbranu Herata, rekli su lokalni zvaničnici.

„Talibani su rekli da neće nauditi zvaničnicima vlade koji se predaju“, rekao je član provincijskog vijeća Ghulam Habib Hashimi.

Khan, najprominentniji komandant milicije, za kojeg se vjeruje da ima više od 70 godina, po dogovoru je predat talibanima, zajedno sa provincijskim guvernerom i sigurnosnim zvaničnicima, rekao je Haskimi Reutersu. Detalji dogovora nisu jasni.

Khanovo zarobljavanje, koje je potvrdio i glasnogovornik talibana Zabiullah Muhajid, svjedoči o slomu otpora u gradu.


Vidmarović: Talibani su evoluirali, izgubili su dio ekstremizma

Geopolitički analitičar i saradnik Univerziteta u Puli Branimir Vidmarović kaže da brzo napredovanje talibana u Afganistanu predstavlja veliko iznenađenje.

Smatra da talibani imaju razumijevanje lokalnog stanovništva.

“To govori o tome koliko zapravo talibani, ako nemaju podršku u Afganistanu, onda u svakom slučaju imaju šutljivo, ili aktivno ili pasivno razumijevanje lokalnog stanovništva, pa i onih snaga na terenu koje se predaju – gradovi padaju sa minimalno borbe.”

Činjenicu da je mali broj poginulih dijelom pripisuje toem da su talibani evoluirali.

“Talibani su evoluirali, izgubili su dio ekstremizma tokom svih ovih godina. Vjerske vođe talibana su proglasili pomilovanja i amnestiju onim snagama koje se povuku i ne pružaju otpor – sada taliban više djeluje kao prava radnička snaga, a ne kao ekstremistička i teroristička organizacija. Pokušava postati prvenstveno politička opcija u zemlji, a tek onda vojna.”

Smatra i da se ide prema “legitimizaciji talibana kao pokreta na međunarodnoj razini”, te kaže kako vjeruje da je budućnost pozitivna: “Mislim da je budućnost pozitivna – da će talibani izaći iz vojne paradigme i ući u političku.”


Lavrov: Žalimo što talibani situaciju rješavaju silom

Rusija podržava političko rešenje za Afganistan zasnovano na odlukama Vijeća sigurnosti UN-a i žali što talibani pokušavaju da riješe situaciju u zemlji korištenjem sile, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je precizirao da Rusija podržava učešće svih političkih, etničkih i vjerskih snaga u Afganistanu u postizanju rješenja.

Prema njegovim riječima, Moskva je u kontaktu sa svim političkim snagama u Afganistanu, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

“Razgovaramo sa svim značajnim političkim snagama, i sa vladom i sa Talibanima, ali i sa predstavnicima Uzbekistanaca, Tadžikistanaca i drugih. Vidimo koliko je teško da se u afganistanskom društvu postigne konsenzus”, rekao je Lavrov.

Ocijenio je da međunarodni posrednici mogu da odigraju značajniju ulogu u ovoj ali i u drugim konfliktnim situacijama.


Talibani zauzeli glavni grad provincije Zabul

Qalat, glavni grad provincije Zabul na jugu Afganistana, postao je 18. grad koji su preuzeli talibani, rekao je Atta Jan Haqbayan, načelnik pokrajinskog vijeća u provinciji Zabul.

Kaže i da se zvaničnici nalaze u obližnjem vojnom kampu i spremaju se za polazak.


Holanđani će možda morati zatvoriti ambasadu u Kabulu

Holandska vlada kaže da će možda morati zatvoriti svoju ambasadu u Kabulu i radi brzo na vraćanju dijela lokalnog afganistanskog osoblja.

Ministrica vanjskih poslova Sigrid Kaag rekla je novinarima u Hagu da Holandija namjerava držati svoju ambasadu otvorenom što je duže moguće, ali to bi se moglo pokazati neodrživim ako bi Kabul bio pod opsadom talibana ili bi bio zarobljen.

Glasnogovornica holandskog ministarstva vanjskih poslova potvrđuje da je u toku smanjenje broja zaposlenih u ambasadi, ali ne želi reći koliko je holandskog osoblja ostalo, navodeći zabrinutost za sigurnost.

“Procjenjujemo sve opcije”, rekla je Tessa van Staden.

Afganistanske sigurnosne snaga čuvaju stražu uz cestu u Heratu (AFP)

Holandski emiter NOS navodi da je ministar odbrane Ank Bijleveld rekao da “nekoliko desetaka” afganistanskih prevodilaca i lokalnog osoblja treba evakuisati.


Talibani preuzeli Uruzganov – prijestolnicu Terenkota

Bismillah Jan Mohammad i Qudratullah Rahimi, dva zastupnika iz južne afganistanske provincije Uruzgan, kažu da su lokalni zvaničnici predali Terenkot, glavni grad provincije, talibanima.

Mohammad kaže da je guverner na putu prema aerodromu kako bi se uputio zaKabul.


UN pozvao susjede da drže granice otvorenim

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice pozvala je države koje graniče sa Afganistanom da drže granice otvorenim jer je napredak talibana ojačao krizu u zemlji.

“Nemogućnost dolaska na sigurno može ugroziti nebrojene civilne živote. UNHCR je spreman pomoći nacionalnim vlastima da povećaju humanitarne napore prema potrebi ”, rekao je glasnogovornik agencije na brifingu u Ženevi.

Svjetski program za hranu smatra da je nestašica hrane u Afganistanu “prilično strašna” i da se pogoršava, dodaje glasnogovornik, rekavši da trenutna situacija ima sve znakove humanitarne katastrofe.


Talibani zauzeli Pul-e Alam, zarobili dva zvaničnika

Talibani zauzimaju grad Pul-e Alam, glavni grad afganistanske centralne provincije Logar, udaljen oko 80 kilometara od glavnog grada Kabula, rekli su zvaničnici.

Naoružana grupa zarobila je guvernera i šefa gradske špijunske agencije, nakon što su osigurali vladine zgrade, rekao je lokalni vijećnik Hasibullah Stanakzai i članica afganistanskog parlamenta koja predstavlja pokrajinu, Huma Ahmadi.

Izvor blizak guvernerovoj kancelariji potvrdio je preuzimanje Al Jazeeri, rekavši da se guverner pokrajine Abdul Quayom Rahimi borio 12 sati, ali da nije dobio podršku, uključujući zračnu podršku, kako je zatražio.

Izvor je rekao da je blizu 200 talibanskih boraca upalo u guvernerov kompleks, ubivši pripadnike snaga sigurnosti na putu do baze.

Guverner je dobio upozorenje da se preda ili će cijeli kompleks biti napadnut. Predao se.


Seehofer: Njemačka mora brzo primiti afganistansko osoblje

Njemačka se mora odreći birokratije kako bi omogućila lokalnom osoblju koje je radilo za njenu vojsku u Afganistanu da brzo napuste zemlju, rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

“Situacija u Afganistanu postaje sve više prijeteća”, rekao je on u saopštenju.

“Bilo da su čarter letovi ili izdavanje viza nakon dolaska u Njemačku, podržavam sve mjere koje omogućuju našem lokalnom pomoćnom osoblju i njihovim porodicama da brzo napuste zemlju.”

“Nema vremena za birokratiju, moramo djelovati”, rekao je.


Sukob pakistanskih snaga i demonstranata iz Afganistana na granici

Pakistanske snage sukobile su se sa stotinama Afganistanaca  na pakistanskoj strani komercijalno važnog graničnog prijelaza s Afganistanom, nakon što su ga talibani zatvorili, rekli su pakistanski sigurnosni zvaničnici.

Nemiri su izbili u četvrtak nakon što je 56-godišnji afganistanski putnik umro od srčanog udara dok je čekao na vrućini da uđe u Afganistan preko prijelaza Chaman-Spin Boldak, rekao je za Reuters pakistanski zvaničnik Arif Kakar novinska agencija.

(Reuters)

Blinken poručio Ghaniju: SAD i dalje ulažu u afganistansku sigurnost

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin razgovarali su s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem “kako bi naglasili da Sjedinjene Američke Države i dalje ulažu u sigurnost i stabilnost Afganistana usprkos nasilju talibana”, piše u saopštenju američkog State Departmenta.

“Sekretar Blinken i sekretar Austin obavijestili su predsjednika Ghanija da Sjedinjene Američke Države smanjuju svoj “civilni otisak” u Kabulu, u svjetlu sigurnosne situacije i da će ubrzati tempo letova za osobe sa Posebnom imigracijskom vizom (SIV)”, navodi se u saopštenju.

“Sekretari su naglasili da Sjedinjene Američke Države ostaju privržene održavanju snažnih diplomatskih i sigurnosnih odnosa s vladom Afganistana.”


Evakuacije iz Kabula: Podsjetnik američkog izlaska iz Sajgona?

Hiljade američkih vojnika koji se šalju u Afganistan da evakuišu osoblje ambasade iz Kabula, dok se talibani napreduju prema gradu, oživjelo je sjećanja na pad Sajgona.

Fotografija koja je ovjekovječila poraz Amerike u Vijetnamu, a prikazuje evakuisane osobe kako se ukrcavaju u helikopter na krovu zgrade, brzo se proširila društvenim mrežama nakon što su SAD u četvrtak objavile hitno raspoređivanje.


Velika Britanija: ‘Mogli bismo se vratiti’ u Afganistan ako se vrati Al-Kaida

Britanija bi se mogla vratiti u Afganistan ako ta zemlja počne pružati utočište Al-Kaidi na način koji prijeti Zapadu, rekao je Ben Wallace, britanski ministar odbrane.

Upitan hoće li Velika Britanija ikada više poslati trupe natrag u Afganistan, Wallace je za radio LBC rekao: “Ostavit ću svaku opciju otvorenom. Ako su talibani primili poruku od prošlog puta, počnete pružati utočište Al-Kaidi, počnete napadati Zapad, ili takve zemlje, mogli bismo se vratiti.”


Žestoke borbe u Pol-e Alamu, provinciji Logar

Izvor koji se za Al Jazeeru javio iz Pol-e Alama, glavnog grada provincije Logar, kaže da se intenzivne borbe nastavljaju u Logaru.

Intenzivne borbe se vode u području oko kompleksa provincijskog guvernera, a grad se je opisan kao “pod opsadom”.

Logar graniči s Kabulom, i manje je od 50 kilometara od grada Kabula.


Većina Herata pod kontrolom talibana

Herat, treći po veličini grad u Afganistanu, većinom su zauzeli talibanski borci, rekao je pokrajinski zvaničnik za novinsku agenciju Reuters.

Zvaničnik, Ghulam Habib Hashimo, kaže da vladine snage kontrolišu samo aerodrom i vojni kamp u gradu od oko 600.000 ljudi, koji se nalazi blizu granice s Iranom.

„Porodice su ili otišle ili se kriju u svojim kućama“, kaže on.

Talibanski borci stoje na vojnim vozilima na ulicama Herata [Screenshot/AFPTV]

 


Talibani zauzeli gradove Feruz Koh i Qala-e Naw

Talibanski borci preuzeli su kontrolu nad gradom Feruz Koh u afganistanskoj provinciji Ghor bez ikakvih borbi, kažu zvaničnici.

Lokalni zvaničnici i snage sigurnosti napustili su centar grada, a talibani kontrolišu sve vladine zgrade u gradu, rekli su lokalni vijećnik Fazel-ul Haq Ehsan i članica parlamenta koji predstavlja pokrajinu – Fatima Kohistani.

Feruz ouh ima nešto više od 132.000 stanovnika i 15. je provincijski glavni grad koji je u roku od sedmice pao pod talibane.

U međuvremenu su talibani tvrdili da su zauzeli Qala-e Naw, glavni grad zapadne pokrajine Badghis. Nije bilo službene potvrde.


Stanovnici Kandahara potvrdili da su talibani preuzeli grad

Stanovnici grada Kandahara potvrdili su Al Jazeeri da je drugi najveći grad u Afganistanu pao pod talibane: naoružana grupa je pregazila 12. provincijski glavni grad u sedmici dana.

Rano u petak ujutro, stanovnici su rekli da je crno-bijela zastava oružane grupe okačena pored imanja pokrajinskog guvernera.


Talibani zauzeli grad Lashkar Gah

Talibani su zauzeli ključni južni grad Lashkar Gah, glavni grad provincije Helmand, najveće provincije u zemlji po površini, potvrdila su dva zvaničnika.

Vojni i vladini zvaničnici evakuisali su grad nakon što su postigli dogovor sa grupom, rekao je sigurnosni izvor.


SAD i UK pokreću evakuacione letove

Sjedinjene Američke Države i Britanija naredile su raspoređivanje hiljada vojnika u Afganistan radi evakuacije svojih državljana.

Pentagon je rekao da će poslati oko 3.000 dodatnih vojnika u roku od 48 sati kako bi pomogli u evakuaciji osoblja ambasade. State Department je rekao da će takođe ubrzati i letove za posebne imigracijske vize za Afganistance koji su pomagali Amerikancima u zemlji.


Britanija šalje dodatne trupe

Velika Britanija će poslati privremeno oko 600 vojnika u Afganistan da pomognu britanskim državljanima da napuste zemlju, koja je pod ofanzivom talibana, objavila je danas britanska vlada, prenosi Beta..

“Odobrio sam slanje dodatnog vojnog osoblja da podrži diplomatsko prisustvo u Kabulu, pomognu britanskim državljanima da napuste zemlju i podrže premještanje bivših afganistanskim članova osoblja koji su rizikovali svoj život služeći sa nama”, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace u saopštenju.


Evakuacija američkih diplomata

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država saopćilo je da šalje vojsku u Afganistan kako bi iz Kabula evakuirali većinu službenika američke ambasade.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price kazao je da je SAD duboko zabrinut intenziviranjem nasilja i destabilizacijom koju u Afganistanu izaziva vojno napredovanje talibanskog pokreta koji je preuzeo kontrolu u deset provincijskih centara u zemlji, prenosi Anadolija.

On je kazao da SAD zato na minimum smanjuje broj diplomatskih službenika u ambasadi u Kabulu.

“Ministarstvo odbrane SAD-a će u narednim sedmicama privremeno poslati vojsku na aerodrom ‘Kamid Karzai’ radi evakuacije”, rekao je Price i dodao da američka ambasada neće biti zatvorena i da će nastaviti pružati diplomatske usluge.

Uporedo s tim, američka ambasada u Kabulu je pozvala sve državljane SAD-a da hitno napuste Afganistan. Ambasada je pozvala da joj se obrate i svi američki državljani koji čekaju odobrenje vize za supruge ili maloljetnu djecu.

Američka ambasada u Kabulu (Reuters)

Zauzimanje Herata

Talibanski borci su zauzeli danas grad Herat, treći najveći grad u Afganistanu i strateški provincijski glavni grad blizu Kabula, u nastavku njihove ofanzive nekoliko sedmica prije završetka američke vojne misije u toj zemlji.

Herat je najveće osvajanje do sada za talibane koji su zauzeli 11 od 34 glavna provincijska grada u okviru jednosedmične blic ofanzive.

Talibani su prvo zauzeli glavno sjedište policije u gradu, rekao je novinar agencije AFP koji izvještava sa mjesta događaja.

Dodao je kako nije bilo otpora, dok je glasnogovornik talibana na Twitteru napisao da je “neprijatelj pobjegao… deseci vojnih vozila, oružja i municije palo je u ruke mudžahedina”.

Talibanski borci projurili su pored Velike džamije u historijskom gradu koji datira iz 500. godine prije nove ere i zauzeli vladine zgrade.

Svjedoci su opisali da su čuli sporadičnu pucnjavu u jednoj zgradi vlade, dok je ostatak grada utihnuo pod kontrolom pobunjenika.

Talibani su odmah pustili sve zatvorenike iz gradskog zatvora, dok su viši vladini dužnosnici, uključujući i guvernera, spas potražili u blizini aerodroma.

U pokrajini Herat, koja dijeli dugu granicu s Iranom, nalaze se dva granična prijelaza koja su ključna za ekonomiju zemlje – Qala i Torghundi.


Apel UN-a

Ujedinjene nacije su danas uputile apel vlastima Afganistana i talibanskom pokretu da postignu dogovor na mirovnim pregovorima u Dohi te su upozorili na katastrofalne posljedice ukoliko sukobi dođu do Kabula, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric naglasio je važnost tekućih afganistanskih mirovnih pregovora u katarskoj Dohi, upozoravajući da bi borbe na ulicama Kabula dovele do velike humanitarne katastrofe.

“Nadamo se da će se ovosedmični razgovori u Dohi između predstavnika Afganistana i talibana, zajedno s regionalnim i međunarodnim izaslanicima, vratiti na put do mirnog rješenja sukoba”, rekao je Dujarric u sjedištu UN-a u New Yorku.

On je kazao da je jasno da bi borbe u urbanom središtu grada veličine Kabula imale katastrofalne posljedice po civile te je izrazio nadu da do toga neće doći.


Njemačka pozvala svoje građane da napuste Afganistan

Njemačka je u četvrtak pozvala svoje građane da zbog sigurnosne situacije napuste Afganistan redovnim letovima što je prije moguće.

“Pozivamo sve njemačke državljane u Afganistanu da iskoriste priliku i da što prije napuste zemlju redovnim letovima”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na internetskoj stranici.

Ministar obrane odbacio je u ponedjeljak poziv da Berlin pošalje svoje vojnike natrag u Afganistan nakon što su talibani zauzeli Kunduz, grad u kojemu su njemačke trupe bile raspoređene čitavo desetljeće.

Njemačka je u Afganistanu imala drugi najveći vojni kontingent nakon Sjedinjenih Američkih Država, a u borbama oko Kunduza izgubila je više vojnika nego na bilo kojem ratištu od Drugoga svjetskog rata.


SAD pozvao američke građane da što prije napuste Afganistan

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su pozvale američke građane da komercijalnim letovima što prije napuste Afganistan, objavljeno je na web stranici Ambasade SAD-a u Kabulu.

“Ambasada SAD-a poziva svoje građane koji se nalaze u Afganistanu da odmah napuste tu zemlju koristeći dostupne komercijalne letove”, stoji u obavijesti ambasade.

“S obzirom na sigurnosne uvjete i smanjen broj osoblja, mogućnost američke ambasade u Afganistanu da pomogne svojim državljanima vrlo je ograničena čak i unutar Kabula”,  navedeno je.


Afganistanska vlada talibanima nudi dogovor

Afganistanska vlada ponudila je talibanima prijedlog podjele vlasti u zamjenu za zaustavljanje nasilja u zemlji, rekao je Al Jazeeri visokopozicionirani izvor iz vlade.

Ovaj prijedlog, o kojem su izvijestili i afganistanski mediji, iznijet je nakon što su talibani preuzeli i Ghazni, deseti provincijski glavni grad koji su osvojili u jednoj sedmici.

Izvor je rekao Al Jazeeri da je prijedlog podnesen Talibanima indirektno, preko Katara, koji je domaćin dugotrajnim pregovorima dvije strane.


Ko su Talibani?

Talibani se bore protiv afganistanske vlade koju podržava Zapad, otkako su talibani smijenjeni s vlasti 2001.

Ispočetka su okupljali pripadnike takozvanih boraca “mudžahedina” koji su, uz potporu Sjedinjenih Američkih Država, odbili sovjetske snage 1980-ih.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije