Sudan će predati bivšeg vođu Omara al-Bashira Međunarodnom krivičnom sudu

Sukob u Darfuru izbio je kada su pobunjenici iz podsaharske Afrike pokrenuli pobunu 2003. godine žaleći se da ih vlada u Khartumu ugnjetava.

Omar al-Bashir (77) svrgnut je poslije 30 godina vladavine u aprilu 2019. pod pritiskom narodnog pokreta izazvanog trostrukim povećanjem cijene hljeba u Sudanu (EPA)

Sudan je objavio da namjerava predati Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) bivšeg predsjednika Omara al-Bashira i još dva lidera koje više od deset godina taj sud traži zbog genocida i zločina protiv čovječnosti za vrijeme sukoba u Darfuru.

Sukob u toj regiji na zapadu zemlje od 2000-ih suprotstavio je Bashirov većinski arapski režim pobunjenicima iz etničkih manjina koje su se smatrali marginalizovanim. U sukobu je stradalo oko 300.000 ljudi a gotovo 2,5 miliona je raseljeno, uglavnom tokom prvih godina, prema izvještajima Ujedinjenih naroda.

Ministrica vanjskih poslova Mariam al-Mahdi rekla je da je vlada odlučila da preda tražene osobe Međunarodnom krivičnom sudu.

Ona je govorila tokom sastanka sa novim glavnim tužiocem Suda čije sjedište je u Hagu, Karimom Khanom tokom njegove posjete Khartumu, piše Beta pozivajući se na AFP .

Odluku o izručenju još treba da odobri Suvereni savjet, najveća vladajuća instanca u Sudanu sastavljena od civila i vojnika.

Pravda za žrve u Darfuru

Ministrica je istakla značaj saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom da bi se dobila pravda za žrve rata u Darfuru.

Omar al-Bashir (77) svrgnut je poslije 30 godina vladavine u aprilu 2019. pod pritiskom narodnog pokreta izazvanog trostrukim povećanjem cijene hljeba.

Sudan vodi zajednička vojno-civilna vlada otkad je narodni ustanak doveo do pada al-Bashira u aprilu 2019.

Ta prelazna vlada, koja je obećala demokratske reforme, ranije je rekla da će osumnjičenima za ratne zločine, uključujući al-Bashira, biti suđeno pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Sukob u Darfuru izbio je kada su pobunjenici iz podsaharske Afrike pokrenuli pobunu 2003. godine žaleći se da ih vlada u Khartumu, kojom dominiraju Arapi, ugnjetava.

Al-Bashirova vlada odgovorila je kampanjom bombardovanja i upada paravojnih milicija, koje optužuju za masovna ubistva i silovanja.

MKS je al-Bashira optužio za ratne zločine i genocid.

Sudanski tužioci su prošle godine počeli sopstvenu istragu o sukobu u Darfuru.

Izvor: Agencije