Poljski parlament glasao za novi zakon o medijima

Opozicija tvrdi da se novim zakonom želi ušutkati američki informativni kanal TVN24 koji kritikuje vladu.

Hiljade Poljaka širom zemlje protestovale su u utorak protiv gušenja medijskih sloboda (Reuters)

Poljski zastupnici glasali su za prijedlog zakona kojim se po tvrdnjama opozicije želi ušutkati američki informativni kanal koji kritikuje vladu.

Washington je upozorio da bi, ako se ne produži licenca kanalu TVN24 u vlasništvu grupe Discovery, mogle doći u pitanje buduće investicije u Poljsku, dok opozicioni političari kritikuju prijedlog zakona kao napad na medijske slobode, piše Hina pozivajući se na Reuters.

“Današnje glasanje napad je na slobodu, napad na medije koji su nezavisni o vladi”, komentarisao je Grzegorz Schetyna, zastupnik najveće opozicione stranke, Građanske platforme, na Twitteru.

Prijedlog zakona, koji će postrožiti zabranu da kompanije izvan Evropskog privrednog prostora kontrolišu poljske televizijske kuće, usvojen je s 228 glasova za, 216 protiv i 10 suzdržanih.

Prijedlog zakona sada ide na usvajanje u Senat.

Protest Poljaka

Hiljade Poljaka širom zemlje protestovale su u utorak protiv gušenja medijskih sloboda.

U Varšavi, jednom od oko 80 gradova u kojima su organizovani protesti, ljudi su nosili transparente na kojima su bili ispisani slogani kao što je “Slobodni mediji, slobodan narod, slobodna Poljska” i “Poljska slobodna od fašizma”.

“Ako se to dogodi (da TVN24 izgubi licencu)… to je kraj, nema demokratije, nema slobode govora”, rekla je 66-godišnja Iwona Leliwa-Kopystynska.

“Želimo li da poljske medije može kupiti bez ikakve regulative bilo ko iz svijeta bez ikakvih prepreka?”, upitao je novinare premijer Mateusz Morawiecki.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ističe da želi spriječiti da zemlje kao što su Rusija i Kina preuzmu kontrolu na poljskim televizijskim stanicama, ali kritičari smatraju da je pravi cilj ušutkavanje TVN24, najpopularnije news stanice u zemlji, kojoj licenca ističe 26. septembra.

Matična kompanije te stanice, TVN, u vlasništvu je američke medijske grupe Discovery Inc. preko kompanije registrovane u Holandiji, čime su zaobišli zabranu da neevropske kompanije ne smiju posjedovati više od 49 posto poljskih medijskih kompanija.

TVN je ocijenio da je prijedlog zakona, koji bi zatvorio tu rupu u zakonu, pokušaj ograničenja medijskih sloboda.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO