Pad ruskog helikoptera na Kamčatki

Helikopter sa 13 putnika i tri člana posade prevozio je turiste iz Moskve i Sankt Peterburga.

Helikopter je pri slijetanju pao u Kurilsko jezero, u rezervatu prirode Kronotski, navode ruske agencije (EPA - Ilustracija)

Helikopter MI-8 u kojem se nalazilo 16 osoba srušio se u četvrtak rano ujutro na Kamčatki, poluotoku na ruskom dalekom istoku, saopćila je hitna služba, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Agencija Interfax objavila je kako je u teškom slijetanju helikoptera na poluotoku Kamčatka najmanje sedmero preživjelih, dok je prema novinskoj agenciji TASS nesreću preživjelo devet osoba.

Helikopter sa 13 putnika i tri člana posade prevozio je turiste iz Moskve i Sankt Peterburga, javila je novinska agencija RIA.

Prema pisanju te agencije, helikopter je pri slijetanju pao u Kurilsko jezero, u rezervatu prirode Kronotski.

Gusta magla

Četrdeset spasilaca i ronilaca je na licu mjesta, a ruske agencije navode kako i dalje traju akcije potrage i spašavanja.

Ruski istražni komitet, zadužen za istrage avionskih i helikopterskih nesreća, objavio je kako je otvorena istraga o mogućem kršenju pravila zračne sigurnosti.

RIA piše kako je područje u kojem se nesreća desila dostupno samo helikopterima, te kako gusta magla komplicira spasilačke akcije.

Kamčatka je velika teritorija sa malo stanovnika, ali je primamljiva turistima zbog pejzaža i vulkana.

Izvor: Agencije