Ostavka Andrewa Cuoma: Dok moćnici padaju, žene se uspinju

Postoji niz muškaraca visokog profila koji su izgubili pozicije zbog skandala i žena koje su ih zamijenile.

Andrewa Cuoma na poziciji guvernera New Yorka naslijedit će Kathy Hochul (Reuters)

Dok moćni muškarci padaju, žene sve više preuzimaju njihova mjesta, često podižući brend ili biznis.

Takav je trend u SAD-u, gdje pokret #MeToo nastavlja prisiljavati politiku, biznis i medije da optužbe o seksualnom uznemiravanju shvataju ozbiljnije, a ne da ih guraju pod tepih.

Ove sedmice, odlazeći guverner New Yorka Andrew Cuomo pridružio se dugoj listi muškaraca čiji je odlazak sa pozicije moći zbog skandala sa seksualnim predznakom otvorio prostor za uspon žena.

Godine 2017, istrage, sudski procesi i izvještaji o seksualnim prijestupima doveli do toga da je više od 200 moćnih muškaraca izgubilo poslove. Do sredine 2018., skoro polovinu njihovih zamjena činile su žene, prema analizi New York Timesa.

Iako je pokret #MeToo pomogao jačanje prisustva žena na višim položajima, još ima prostora za ravnopravniju ravnotežu spolova.

Daleko od prave ravnoteže

Broj žena koje vode kompanije iz kruga Fortune 500 popeo se ove godine na 41, prema posljednjem godišnjem izvještaju Fortune Media. To je rekord, ali i dalje je miljama daleko od prave ravnoteže.

Postoji niz muškaraca visokog profila koji su izgubili pozicije zbog skandala i žena koje su ih zamijenile.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo podnio je ostavku nakon što je optužen da je uznemiravao 11 žena. U vrijeme ostavke, suočavao se sa opozivom, ali nije jasno da li će se taj proces nastaviti. Ako bude naknadno opozvan, u budućnosti se neće moći kandidovati za državni posao. Suočava se i sa mogućim građanskim tužbama navodnih žrtava.

Cuoma će zamijeniti Kathy Hochul, koja će postati prva žena koja preuzima najvišu poziciju u državi New York. Demokratkinja Hochul ranije je u vanrednim izborima izabrana u Kongres SAD-a, pošto je njen prethodnik Chris Lee odstupio nakon što je navodno dijelio fotografije žena koje je upoznavao na internetu bez majica.

Marr Lauer, bivši voditelj emisije Today, smijenjen je u novembru 2017. zbog optužbi za „neprimjereno seksualno ponašanje na radnom mjestu“. Optužbe su uključivale seksualno zlostavljanje u Lauerovom uredu. Lauer je zamijenila Hoda Kotb zajedno sa suvoditeljicom Savannah Guthrie. Kotb je na početku bila hitna zamjena, ali je njeno imenovanje 2018. postalo trajno, djelomično i zbog njenog visokog rejtinga.

Dobitnik nagrade Emmy Charlie Rose bio je na PBS-u domaćin emisije koja je nosila njegovo ime, ali progra je 2017. prekinut zbog navoda o seksualnom zlostavljanju, koje je uključivalo i „nepriličan i neželjen fizički kontakt“. Šou je zamijenjen emisijom koju vodi Christiane Amanpour, jedna od šefica na CNN-u.

Fizički napadi i zlostavljanje

Bivši šef marketinga Victoria's Secreta Ed Razek podnio je odstavku 2019. zbog reakcija na komentare na transrodne i plus-size modele. Nakon ostavke, istraga je iznjedrila i žalbe na neprikladno ponašanje, koje uključuje dodirivanje modela. Zamijenila ga je žena, Martha Pease.

Bivši glavni tužilac New Yorka Eric Scheiderman podnio je ostavku nakon navoda o fizičkom napadu od strane četiri žene. Schneiderman je izgradio platformu u pokretu #MeToo, vodeći borbu protiv seksualnog uznemiravanja. Naslijedila ga je Barbara Underwood, a danas je to Letitia James, koja je ovog ljeta vodila nezavisni izvještaj o optužbama protiv Cuoma, što je dovelo do njegove ostavke.

Producent Scott Rudin u aprilu 2021. je podnio ostavku zbog optužbi za maltretiranje i zlostavljanje na radnom mjestu. Optužbe u vezi s Rudinovim ponašanjem nisu se dotakle seksualnog uznemiravanja, već otrovne radne sredine ispunjene strahom. Navodno je u jednom incidentu pomoćnika navodno udario monitorom računara po ruci, zbog čega je bila potrebna intervencija ljekara. Zamijenila ga je Kate Horton, koja je nekada vodila pozorište u Londonu.

Troy Young, predsjednik izdavačke i medijske kompanije Hearst podnio je ostavku u julu 2020. jer je kreirao otrovnu radnu sredinu. Navodno je u kafeteriji firme pitao jednu trudnu uposlenicu da li je beba koju nosi njegova. Na njegovo mjesto došla je Debi Chirichella, koja je bila izvršni potpredsjednik i šefica za finansije Hearsta.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada