Izrael sprema gradnju još 2.200 ilegalnih stambenih jedinica na Zapadnoj obali

Vlada izraelskog premijera Naftalija Bennetta će izdati dozvolu za najmasovniju gradnju ilegalnih stambenih jedinica od dolaska na vlast sredinom juna ove godine.

Sva jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji se u međunarodnom pravu smatraju ilegalnim (AP)

Vlasti Izraela spremaju odobrenje za gradnju još 2.200 stambenih jedinica u ilegalnim jevrejskim naseljima na palestinskoj teritoriji na Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

List Yediot Ahronot javlja da će Vrhovno vijeće za planiranja pri Ministarstvu odbrane Izraela naredne sedmice održati sastanak na kojem se očekuje odobrenje gradnje novih ilegalnih stambenih jedinica za jevrejske doseljenike u više regija Zapadne obale, koja je pod izraelskom okupacijom.

Naselja se u međunarodnom pravu smatraju ilegalnim

Vlada izraelskog premijera Naftalija Bennetta će tako izdati dozvolu za najmasovniju gradnju ilegalnih stambenih jedinica od dolaska na vlast sredinom juna ove godine.

Na području okupiranog istočnog Al-Qudsa (Jerusalem) trenutno se nalazi 13, a na okupiranoj Zapadnoj obali više od 250 ilegalnih jevrejskih naselja. U tim naseljima živi nešto više od 650.000 jevrejskih doseljenika koji dodatno otežavaju živote obespravljenih Palestinaca na tom području.

Sva jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji se u međunarodnom pravu smatraju ilegalnim.

Izvor: Agencije