Izrael otvorio diplomatsko predstavništvo u Maroku

Dvodnevna posjeta ministra Lapida Maroku dolazi manje od godinu dana nakon što su Izrael i Maroko postigli dogovor o uspostavljanju formalnih odnosa.

Izraelska kancelarija za vezu otvorena u glavnom gradu Rabatu (Reuters)

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid otvorio je diplomatsko predstavništvo te zemlje u Maroku, što je potez koji simbolizuje normalizaciju u odnosima između dvije države.

Dvodnevna posjeta ministra Lapida Maroku, prva takve vrste još od 2003. godine, dolazi manje od godinu dana nakon što su Izrael i Maroko postigli dogovor o uspostavljanju formalnih odnosa u skladu sa “Avramovim sporazumom” koji je postignut posredstvom SAD-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Lapid je na Twitteru objavio fotografije na kojima otvara izraelsku kancelariju za vezu u glavnom gradu Rabatu, zajedno sa visokim zvaničnicima vanjskih poslova Maroka, a zatim je trebalo da se uputi u Kazablanku, gdje je planirano da posjeti sinagogu.

Lapid se u srijedu sastao sa svojim marokanskim kolegom Nasserom Bouritaom i uručio mu pismo izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga u kojem se marokanski kralj Mohamed VI poziva da posjeti Izrael.

Odnosi dvije države

“To pismo simbolizuje važnost odnosa između dvije države i duboku posvećenost Izraela sporazumu između dva naroda”, napisao je Lapid na Twitteru.

Američki državni sekretar Antony Blinken poručio je u srijedu da SAD čestitaju Maroku i Izraelu na ponovnom otvaranju izraelske Kancelarije za vezu u Rabatu, kao i da će američka administracija nastaviti da radi sa dvije države na jačanju svih aspekata njihovog partnerstva.

Sporazumi o normalizaciji koje SAD i Izrael sklapaju sa islamskim zemljama su nazvani “Avramov sporazum”, jer se biblijski lik Avrama smatra ocem tri glavne monoteističke religije: judaizma, kršćanstva i islama.

Kao dio ovog dogovora o uspostavljanju formalnih veza sa Izraelom, SAD su za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa pristale da priznaju pravo Maroka na dugo osporavani region Zapadne Sahare, iako je administracija sadašnjeg predsjednika Joea Bidena poručila da će preispitati tu odluku.

Izvor: Agencije