Italija stavlja prioritet na vakcinaciju tinejdžera uoči početka školske godine

Za tu dobnu skupinu u Italiji su odobrena samo vakcine Pfizera i Moderne. 

Oko 40 posto Italijana mlađih od 19 vakcinisano je barem jednom dozom, a 23 posto u potpunosti, pokazuju posljednji podaci vlade (EPA)

Italijanska vlada je pozvala regije da stave prioritet na vakcinaciju stanovnika starih između 12 i 18 godina, u pokušaju da vakcinišu tu dobnu skupinu prije početka škole i sportskih aktivnosti diljem zemlje.

Posebni povjerenik za COVID-19 italijanske vlade Francesco Paolo Figliuolo je pismom pozvao regionalne guvernere da omoguće vakcinaciju tinejdžera bez rezervacija.

„Kako bi ubrzali vakcinaciju kod onih starih između 12 i 18 godina trebali bi im dati prioritet iako se nisu predbilježili“, napisao je Figliuolo, dodavši da bi nova mjera trebala biti na snazi od 16. augusta, piše Reuters a prenosi Hina.

Za provedbu vakcinacije u Italiji zaduženo je 20 regija.

Nastava u učionicama

Oko 40 posto Italijana mlađih od 19 vakcinisano je barem jednom dozom, a 23 posto u potpunosti, pokazuju posljednji podaci vlade.

Za tu dobnu skupinu u Italiji su odobrena samo vakcine Pfizera i Moderne.

Italijanski premijer Mario Draghi prošle je sedmice obećao da će škola u septembru krenuti s nastavom u učionicama te je donio odluku kojom profesori moraju imati potvrdu o imunitetu na virus.

Do 11. augusta jednom dozom je vakcinisano oko 66 posto Italijana, a njih 56 posto je potpuno vakcinisano.

Izvor: Agencije