Francuski ribari spasili migrante u La Mancheu

Rekordan broj migranata prelazi La Manche u zadnje vrijeme, često u pretrpanim gumenim čamcima koji se jedva održavaju na površini.

Migranti će, nakon što dobiju liječničku pomoć, biti pušteni i bit će im ponuđen smještaj (EPA - Ilustracija)

Francuski ribari spasili su grupu od oko 40 migranata kojima je gumeni čamac kojim su se uputili prema Velikoj Britaniji počeo tonuti, objavile su francuske vlasti.

Rekordan broj migranata prelazi La Manche u zadnje vrijeme, često u pretrpanim gumenim čamcima koji se jedva održavaju na površini.

Struje su tamo jake, a pomorski saobraćaj gust, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Jedna osoba koja je pala u nesvijest i doživjela srčani udar prebačena je helikopterom u bolnicu u Calaisu, objavile su francuske vlasti.

Bit će im ponuđen smještaj

Svi ostali, koje su spasila dva ribarska broda i francuske i belgijske ophodnje, sigurno su prebačeni u Dunkirk, objavila je tamošnja prefektura, dodajući da su u toku i druge spasilačke operacije.

Nicolas Margolle, kapetan ribarskog broda “Nicolas Jeremy”, rekao je da je njegova posada spasila četvoricu Eriterjaca koji su pali u more gdje su proveli više od tri sata.

Migranti će, nakon što dobiju liječničku pomoć, biti pušteni i bit će im ponuđen smještaj.

Ne bi li odvratile migrante od dolaska, britanske vlasti pripremaju zakon koji za ilegalne ulaske u zemlju predviđa do četiri godine zatvora.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO